Ulica Kejska, sada Omladinska, pedesetih godina 20. veka

1337

Evo nekoliko fotografija moje ulice Omladinske, nekad “Kejska”, na polovini pedesetih. Snimak sa Zabučja: Skroz levo “Žute zgrade”, srušene kad je građena Beogradska robna kuća.

Kej na polovini pedesetih
Kej na polovini pedesetih

Druga fotografija je snimljena od Drvenog mosta, koji je napravljen odmah posle rata umesto porušenog Aleksandrovog mosta. Levo prizemna bela zgrada, tadašnji Dom zdravlja. Zatim, pravo kuća Mila Lazovića, izgrađena 1936. godine, sledeća moga đeda Vitomira Kovačevića, napravljena 1922. Dole prva predratna užička stambena zgrada, “Železnička zgrada”, a desno železnički most, i ispod njega čista Đetinjica.

Kej snimljen od drvenog mosta
Kej snimljen od drvenog mosta

Na trećoj fotografiji, snimljenoj 1958, u Omladinskoj ulici je završena jedna od prvih posleratnih užičkih stambenih zgrada. Bila je predviđena za vojna lica, pa zato “Oficirska”. Pošto je bila u mom najbližem komšiluku, ja sam detinjstvo i prve godine rane mladosti proveo družeći se sa oficirskom decom. Tako smo se Marinko Padovan, koji danas živi u Beogradu, danas moj fejs prijatelj, intenzivno družili. U mom dvorištu smo imali dosta kučića, pa su me oni iz “Oficirske” zvali “Dragan od kučića”. Sagrađen je i “Dečiji dispanzer”, „Žute zgrade“, kao i benzinska pumpa…

Izgradnja u Lipi kraj reke 1958.
Izgradnja u Lipi kraj reke 1958.

Izgrađen je Blok “C”, Dom JNA. Desno gore na fotografiji vidi se kako se gradi Šumarska škola -Tehnička škola, građena da bude “Šumarska”, pa su je tako i zvali. Potonula je oko pola metra po izgradnji i od njenog završavanja se odustalo. Kažu da se projktant ubio. Kada je mirovala nekoliko godina, osposobljena je i naseljena učiteljima i tehničarima. Naprvljena je nova Učiteljska i ova postane “Tehnička”.
Na četvrtoj fotografiji se vidi nekadašnji drveni most, kao i mesto gde ubrzo napravljena Jugopetrolova benzinska pumpa…

Drveni most, napravljen privremeno umesto srupenog Aleksandrovog mosta
Drveni most, napravljen privremeno umesto srupenog Aleksandrovog mosta

Gradska biblioteka je bila tu na raskrsnici, pre nacionalizacije, u kući opančara Subotića. Kasnije je preseljena u Sokolanu, a u Subotića kući je bila autobuska stanica sve do izgradnje nove.