Užička “Pobednica”

1681

Veliki srpski vajar i akademik Đorđe Jovanović, po želji kralja Aleksanda, posle Prvog svetskog rata načinio statuu – antičku boginju – u čijoj levoj ruci se nalazi kruna Karađorđevića, a u desnoj zastava Kraljevine Jugoslavije. Spomenik posvećen srpskim junacima, vojnicima koji su Srbiju izdigli u Prvom svetskom ratu nazvan je “Velika Srbija”. U međuvremenu, zbog jugoslovenstva i primoranosti stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, koja će dobiti ime Jugoslavija, spomenik će ostati u mraku prošlosti.

Pesma Potsetnik ratnicima
Pesma Potsetnik ratnicima

U Užicu se razmišljalo kako da se za stogodišnjicu velike pobede Srbije proslavi ovaj značajan jubilej i stogodišnjica oslobođenja Užica. Tokom SFRJ većina spomenika srpskim junacima iz Prvog svetskog rata je zapuštena ili jednostavno “zaboravljena”. Retka je porodica u užičkom kraju iz koje neko nije ostao na ratištima Velikog rata. Srbija je izgubila trećinu stanovništva a u Užicu je prepolovljeno muško stanovništvo. Posle rata zahvaljujući tim junacima Užice je od turske kasabe doživelo svoj preporod i izraslo u grad sa svim evropskim obeležjima. Ime “Velika Srbija”, kao i to da figura žene nešto predstavlja u smislu boginje, gubi svaki smisao u vremenu, a spomenik prelep.

Pobednica
Pobednica

Užičani udlučuju da ga povrate iz istorijskog mraka u čast srpskim junacima pobedicima za jubilej 100 godina pobede u Prvom svetskom ratu, kao i jubileja stogodišnjice oslobođenja Užica.. Daju mu jednostavno ime “Pobednica”, uz blagoslov SPC.

Jubilej
Jubilej

“Pobednica”, izlivena u ateljeu vajara Svetomira Radovića, stigla je Užice i postavljena na uređenom kružnom toku poslednjih dana oktobra.
“Njeno mesto na kružnoj raskrsnici užička vlast je odredila po predlogu arhitekte profesora Vladimira Lojanice, u sklopu projekta izmene urbanog identiteta Užica. Skulptura je visoka 5,5 metara bez postamenta, koštala je 20 miliona dinara, a njenu izradu podržao je generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković”. Od 31.10.2018. “Pobednica” je zvanično u užičkoj Omladinskoj ulici.

Ovom značajnom jubileju u Srbiji se pridružio i Užičanin režiser Predrag Gaga Antonijević, koji je snimio film “Zaspanka za vojnika” i mini seriju po prvom delu iz „Srpske trilogije“ Stevana Jakovljevića.