Upoznajmo Fipu Fantastiku, da bi ga više voleli

2650
Dragan R. Filipović "Fipa fantastika"
Dragan R. Filipović “Fipa fantastika”

Od svih brojnih Užičana sa nadimkom „Fipa“, Dragan R. Filipović je najmaštovitiji. Rođen je u Užicu 1958. godine. Objavio je tri romana fantastike, kao i trdesatak priča u Književnoj reči i drugim značajnim časopisima. Napisao je veliki broj novinskih tekstova, od „Studenta“ do „Radio-amatera“ i „Ribolovačke revije“. Od 2016. redovno piše “Užičke zidne novine” za Užičku nedelju.

Korodej strip tabla
Korodej strip tabla

U angoameričkom časopisu SF International objavljeno je nekoliko Fipinih priča. Napisao je veliki broj scenarija za najznačajnije YU strip autore, od kojih se izdvaja poznati hrvatski crtač Igor Korodej, koji je 2013. od Ministarstva kulture Francuske dobio odlikovanje Vitez reda umetnosti i književnosti. (Ordre des arts et des lettres). Po Fipinom scenariju radio je najuspešniji serijal „Wanderer“ objavljen je kao album u tvrdom povezu na preko sto strana u Hrvatskoj uz „financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske“, kao i u Nemačkim publikacijama „Genspenster“, „Bastal“, „Ehapa“. U istim nemačkim publikacijama stripove je objavljivao i najbolji užički crtač stripa „Buna“ – Dušan Bunardžijić, koji je diplomoirao slikarstvo na fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Zajedno, Buna i Fipa su uradili preko 800 tabli stripa, u izdanjima „Dečijih novina“ iz Gornjeg Milanovca.

Pecajući starom prugom na engleskom
Pecajući starom prugom na engleskom

Za televiziju je Dragan R. Filipović radio serijal od 10 epizoda za 3P, Novi Sad, o dizajnu i pripremi za štampu; serijal je sniman u Užicu; prazničnu emisiju o Svetom Savi (3P Novi Sad), rađena je u okolini Užica; serijal „Ona pesma“ (evergrin muzički/igrani, narator Goran Sultanović, režija Slavko Dimitrijević); dokumentarno/igrani film „Zlatno runo Zvižda“, za koji je dobio nagradu za najbolji scenario „Srebrni pastir“, kao i „Zlatnu bukliju“ za najbolji dokumentarac. Fipa je napisao pozorišni komad „Koje mi uvo zvoni“, igran u Narodnom pozorištu Užice i širom Srbije, u izviđenju putujućeg pozorišta iz kofera „Smajli“.

Jelena i Fipa - šetajući starom prugom
Jelena i Fipa – šetajući starom prugom

„Pecajući starom prugom od Užica do Višegrada“ je poslednja knjiga Dragana R. Filipovića, bogato ilustrovana i opremljena fotografijama i sa nekoliko crteža Igora Korodeja. Objavljena je u ćiriličnom i latiničnom izdanju, kao i u verziji na engleskom jeziku. U poslednje vreme Fipa sarađuje sa televizijskom novinarkom RTS dopisništva u Užicu, Jelenom Božović. Iz te saradnje je nastala TV emisija Trag: “Jeka pruge uskog koloseka”…

Dobitnik je Nagrade grada Užica za 2017. godinu.

Nagrada grada za 1917. godinu
Nagrada grada za 1917. godinu