Užičanin, novinar, svetski putnik Nebojša Kotlajić

2883
Nebojša Kotlajić četvrto četiri u OŠ Dušan Jerković, lako ga je poznati
Nebojša Kotlajić četvrto četiri u OŠ Dušan Jerković, lako ga je poznati

„Još znam sve užičke ulice, krivine, okuke. Gimnazija i dalje blista u punom sjaju, trg je još mesto okupljanja. Nedavno sam nekome objašnjavao šta je Kec bar, plaža, skaline… gde smo mi provodili vreme. Ipak, nekad se osetim kao stranac u svom gradu, Užičana koje sam znao sve je manje.“ Nebojša Kotlajić

Novinara RTS-a Nebojšu Kotlajića većina zna kao spikera, novinara koji u Jutarnjem programu, Beogradskoj hronici pomaže građanima da reše svoje probleme. On je i svetski putnik, poligota, sagovornik ambasadora, šeika… rekao je:
“Ne slikam se svaki dan, slikam se onda kada imam šta da kažem i kada sam tu gde vi niste bili.”

Nebojša je rođen je u Užicu 1967. godine. Osnovnu školu je završio u užičkoj OŠ “Dušan Jerković” na “Lipi”. Učiteljica mu je bila Milica Jeveričić. Zatim je išao u užičku Gimnaziju gde je počeo da se bavi novinarstvom. O svojim novinarskim početcima novinarki „Vesti“, Ani Milošević, je rekao:

Nebojša Kotlajić kao spiker na RTS-u
Nebojša Kotlajić kao spiker na RTS-u

“Sve je počelo u drugoj godini gimnazije, posle velikog opštinskog krosa. Jadranka Tomanović i ja smo bili u školskoj novinarsko-reporterskoj sekciji i imali podatke o pobednicima u svim kategorijama. Svratili smo do Radio Užica, iako nikada do tada nismo bili na radiju, niti pisali tekst. Tamo nas je dočekao Radenko Vuksanović – Cicko, koji je bio dežurni. Najavili su nas, pročitali smo rezultate, a onda su nam rekli da dođemo i naredne nedelje. Kasnije sam vodio emisiju „Klub 106“, koju je započeo Goran Šmakić. Tako je počelo, a trajalo je do kraja srednje škole. Usledilo je odsluženje vojnog roka u Mostaru, a u međuvremenu sam shvatio da mi je potreban i fakultet i sebe preusmerio da to bude FPN, novinarski smer.”

Studirao je na FPN Žurnalistika, odsek Novinarstvo, a postdiplomske studije završio na New Mexico State University, odsek Investigative Journalism. Dok je živeo u Užicu, uključivao se kao izveštač iz Užica radija Studio B, pa je počeo da radi za njih. U to vreme se bavio i manekenstvom.

Nebojša Kotlajić u novije vreme
Nebojša Kotlajić u novije vreme

Objavljen je konkurs RTS za emisiju Beogradska hronika na kome se prijavilo 2000 kandidata, među njima i Nebojša. Sa njih dvesta je ušao u uži izbor, od kojih je izabrano njih 10, oni i danas rade a RTS-u. Sedam dana po dolasku u televiziju, počeo je kao spiker, radio je dnevnike, prvi put se pojavio na televiziji 28. juna 1990. godine, na Vidovdan:

“Kada je Draga Jonaš čula kako govorim, a mi Užičani imamo tzv. „pevajuće dužine“, rekla je: „Šta ja tebe da učim, ti treba nas da učiš kako se govori“.

Od tada je prošlo 28 godina, Nebojša je dugo radio u redakciji Jutarnjeg programa u desku, gde svi rade sve kasnije i u Beogradskoj hronici. Sa Mirom Adanjom Polak radio je od 1990. do 2000. godine, svakog utorka. Počeo je kao spiker, a kasnije radio i rubrike. I dan danas, kada god je nešto zategnuto i zamršeno u svetu, ona pozove Nebojšu da to objasni, da ljudi razumeju.

Kotlajić svetski putnik, na Baliju u Indoneziji
Kotlajić svetski putnik, na Baliju u Indoneziji

U novije vreme Nebojša Kotlajić je u spoljno-političkoj redakciji RTS-a. Sve emisije sa dalekih putovanja emituju se osim na prvom, drugom i trećem kanalu Javnog servisa, i na RTS PLANETI, i svim novim platformama RTS-a. Komentarišući svoj rad Nebojša je rekao:

“Mi, Užičani, sa malo uspemo da napravimo najviše. Izvučemo se, isplivamo na površinu i uspevamo da pristojno živimo. Dok ima humora u narodu, nije zamro duh, a ovaj grad opstaje jer ima duha. Lepa reč i prijatan razgovor mogu da otklone mnoge probleme.”