Užičanin, treći najbolji strelac u istoriji KK Partizan

2074
Mladi Miško Marić na početku karijere
Mladi Miško Marić na početku karijere

Miodrag Marić rođen je 17. jula 1957. u Užicu. Bio je jugoslovenski i srpski košarkaš, a za Užičane bio je Miško. Treći je najbolji strelac u istoriji Partizana sa 4.688 poena. Ispred njega su Dražen Dalipagić (8.278), a na drugom mestu Dragan Kićanović (6.520). Za Partizan je odigrao 362 utakmice. Spretnost i napadački instinkt bila su moćna Miškova oružja. Kada je Miodrag Marić igrao košarku i kada je bogato punio riznicu Partizana, u periodu od 1974. do 1986. godine, ovaj jugoslovenski sport je tabao stazama koje će biti posute zlatom i decenijama kasnije.

Duel pod košem, Marić -Ćosić
Duel pod košem, Marić -Ćosić

Sa Draganom Kićanovićem i Draženom Dalipagićem, Užičanin Miško Marić je bio u čuvenoj partizanovoj trojci. Osvojiće sa njima tri domaća prvenstva, jedan Kup, kao i dva Kupa Radivoja Koraća. Marić je počeo lagano sa klupe za rezerve, da bi u sezoni 1978-79 već bio jedan od boljih centara Jugoslavije. Tih godina debitovaće i za najbolju selekciju Jugoslavije, za koju će nastupiti ukupno 40 puta. Nakon što Partizan u sezoni 1980-81 osvoji i svoju treću titulu, Kićanović napušta klub, a tim ne uspeva da ponovi uspehe sledećih godina, iako će Marić biti jedan od pouzdanih temelja tima. Njegovom najboljom sezonom je ona poslednja u Partizanu, 1985-86. Miško ostvaruje 17.5 poena prosečno, ali nakon te sezone napušta tim, koji dovodi Vladu Divca na mesto prvog centra. Miodrag će odigrati nekoliko solidnih sezona u Francuskoj, ali će se još jednom vratiti domaćem prvenstvu. Svoje poslednje sezone u jugoslovenskoj ligi će odigrati u dresu Vojvodine iz Novog Sada, a karijeru nastavlja u inostranstvu. Trag mu se gubi u sredinom devedesetih godina u Bugarskoj ligi.

Marić na kraju karijere 1986. u Partizanu
Marić na kraju karijere 1986. u Partizanu

Miško danas drži pekaru na Novom Beogradu. Iako je napunio 60 godina, još uvek izgleda isto kao što je izgledao pre četrdesetak godina. Mršav, smiren, tih, tanak, povučen, isti kao i u mladosti.