Užički list za sport i film

1272
Prvi broj lista "Sport i film"
Prvi broj lista “Sport i film”

Zahvaljujući novinaru i publicisti Jovanu Nikoliću, Užičaninu koji je bio neko vreme dopisnik “Politike”, Užičani su 1928. godine imali sopstveni list “Sport i film”. Jovan je bio zaljubljenik u filmsku umetnost od rane mladosti i često je savetovao vlasnike užičkih bioskopa koje filmove da prikazuju. Studirao je prava i u to vreme je osnovao u Užicu Klub filmofila i bio prvi predsednik, koji je dobio ime po poznatom ruskom glumcu Ivanu Možuhinu. Po osnivanju klub je imao 100 članova, koji su se sastajali u prostorijama bioskopa “Luksor”. Popularisali su sedmu umetnost među mladima. Organizovali su predavanja iz filmske teorije i popularisali domaću filmsku produkciju. U klubu je nastala ideja za list “Sport i film”.

Izdavač i vlasnik ovog, u to vreme neobičnog, lista u kome nije bilo politike, bio je Voislav Milanović, počasni predsednik kluba filmofila i glavni finansijer. Prvi broj je izašao u sredu 17. oktobra 1928. godine. Jovan je sa prijateljom Milom Protićem drlio glavno uredništvo, pisao je većinu članaka. Kasnije je časopis izlazio četvrtkom, štampan u štampariji Slavka Popovića. Pored sporskih i filmskih vesti, objavljivao je filmski repertoar, izveštaje sa fudbalskih utakmica odigranih na igralištu u Krčagovu i humoreske. Izašlo je sedam brojeva časopisa, a Filmofila je radio do 1930. godine.

Jovan Nikolić novinar i publicista
Jovan Nikolić novinar i publicista

Jovan je bio autor mnogih članaka objavljenih u časopisu “Sport i film”, od koji se moguže izdvojiti “Budućnost Slovena u razvoju filmske umetnosti”. Pisao je i za beogradska izdanja, najpre u časopisima “Film i kultura”, “Filmski almanah” Beograd 1929. godine. Bio je jedan od retkih Užičana koji su se pre Drugog svetskog rata bavili filmskom problematikom. Pokrenuo je list “Užičke novosti” i bio vlasnik i urednik ovog nedeljnika koji se štampao na četiri strane. U ovom listu objavljivao je pripovednu prozu, pisao o prošlosti Užica, objavio odlomke jedne drame i jednog romana, koji je ostao nedovršen. U “Užičkim novostima” I u “Narodnom glasniku“ objavio je dve duhovite priče. Godine 1935. uredio je jedanaest brojeva nedeljnika “Užički glas”, dok ga nije odnela prerana smrt.

Jovan Nikolić je umro mlad u Užicu, 1935. godine.