Užički pronalazač, privrednik, dobrotvor Rađen Kovčić

458

Vlasnika Elektrotermije privrednika Rađena Kovčića sam zapamtio kao skromang čoveka, koji je pomagao brojne humanitarne akcije u gradu Užicu i regionu, uvek pritekavši upomoć kada je najteže.

Rođen je 1938. godine u zlatiborskom selu Rožanstvu. Najpre je radio u „Cveti Dabić“ i „Prvom partizanu“ , posebno se istakao kao rukovodilac elektroodržavanja u „Metalopreradi“. Svoju firmu „Elektrotermija“osnovao je 1983. godine koja od zanatske radionice do danas kao jedno od retkih preduzeća u regionu beleži samo uspon i uspehe.

Osamdesetih i devedesetih godina Užicu kada se pričalo o privrednicima Rađen je najviše pominjan kao primer za uspešnog čoveka. Rađen Kovćić je preminuo 2021. Godine u 81. godini. Sahranjen je na groblju na Dovarju.

Iza sebe ostavlo uspešnu, konkurentnu i zdravu firmu “Elektrotermije” sa više od 35 godina tradicije, 66 zaposlenih od čega deset visokoobrazovanih. Firmu koja kao retko koja u ponudi ima najrazličitije vrste električnih grejača i elektrotermičkih uređaja. Firmu sa preko 2500 kvadratnih metara savremeno uređenog proizvodnog i poslovnog prostora, sa modernom proizvodnom opremom i savremenom tehnologijom. Firmu koja skoro 40 odsto svoje proizvodnje izvozi u preko 35 država na svih pet kontinenata od Nemačke i Holandije, preko Francuske, Italije, Velike Britanije, Portugala, Finske, Austrije, pa sve do Perua, Libana i Zimbabvea.

Rađen je neprekidno stvarao zahvaljujući neverovatnoj životnoj energiji i vrednosnom sistemu zasnovanom na ljubavi prema ljudima.

Bio je pronalazač pa tako i dobitnik je brojnih prestižnih priznanja – nagrade „Mihajlo Pupin“, zlatne medalje Saveza pronalazača Srbije, povelje „Kapetan Miša Anastasijević“ i nagrada Regionalne privredne komore Užice. Zastupljen je u Biografskom leksikonu Zlatiborskog okruga kao građanin koji svojim radom i ukupnim delovanjem doprinosi razvoju i napretku svoga kraja.

Fotografija: Posebni Užičanin Rađen Kovčić