Užičko planinarsko društvo “Rujno”

2062
Planinari iz PD "Rujna", Ceca Mladenović i Ivan Obućina - Ko te Užice ne bi voleo
Planinari iz PD “Rujna”, Ceca Mladenović i Ivan Obućina – Ko te Užice ne bi voleo

Na incijativu ljubitelja planinarenja, 1996. godine osnovano je Planinarsko društvo “Rujno”. Jedan od osnivača i prvi predsednik je bio Slobodan Stefanović, a danas klub vodi Dejan Tomić. Klub danas ima 150 članova, od kojih su polovina tinejdžeri. U ovom društvu nije samo planinarenje aktivnost, zajedno sa osnovnim školama organizuju akcije “Očuvajmu prirodu”, kojom popularišu planinarenje. Svake godine članovi “Rujna” organizuju desetine izleta u okolinu. Sa pet ekspedicija učetvuju na tradicionalnim masovnim akcijama u Srbiji: “Fruškogorski maraton”, “Jastrebački marš” u Republici Srpskoj, “Jezera Zelengore”, u Makedoniji “Uspon na Titov Vrh” itd. Godine 2009. ekspedicije su osvojile Monblan, Triglav i Grand Pardizo. Speleološka sekcija, koja je bila aktivna od 1996. do 1999. godine, ugašena je zbog nedostatka opreme.

Planinarsko društvo "Rujno"
Planinarsko društvo “Rujno”

Članovi “Rujna” Bogdan Bobić, Predrag Stojković, Gordana Trmčić, Danijel Karaičić, Slobodan Stefanović, Nenad Milenković, Slavica Pecikoza i Aleksandar Đorđević osvojili su neke od značajnih planinskih vrhova u svetu: U Južnoj Americi Akonkagvu, u Africi Kilimandžaro, u Iranu Damavand, U Rusiji Kavkaz, u Francuskoj Momblan, italijanski Grand Paradizo, Turski Eržijas i dr.

Planinarsko društvo "Rujno"
Planinarsko društvo “Rujno”

Član Dragan Tomić je na međunarodnoj planinarskoj ekspediciji “Alpi 2017” bio uspešan na izuzetno zahtevnom završnim usponu vrednom divljenja na Monblanu. Ekspedicija je trajala 12 dana sa pripremnim, aklimatizacionim usponima, na izazovnim vrhovima u Austriji Grossvenediger – 3674 mnv i Italiji (Gran Paradizo – 4061 metara – najviši vrh Italije). Uspon na veličanstveni Mon Blan u Francuskoj, 4.810 mnv, Tomić je bio član prve ekipe iz Srbije koja je izašla na vrh 2017 godine. Sva tri uspona izvedena su uspešno, svih 18 planinara se popelo na sve vrhove, što je bila izuzetna retkost za ovoliki broj učesnika.

Dejan Tomić
Dejan Tomić