Ružića istočnik umiven ponovo radi

1414

Danas, 10. oktobra u 12 sati, uz pesmu hora “Zlatiborska vila”, ponovo je u funkciji Ružića istočnik u Velikom parku. Najavljuje neko bolje vreme za Užice i Užičane. Inače, profesor Dobrosav Ružić i njegova žena Olga su podigli istočnik 1894. godine u znak sećanja na mesto gde su se zaljubili. Njihova prelepa ćerka Vida ja bila žena pisca Miloša Crnjanskog, koji je u jednom intervju rekao da u Užičkoj tazbini ima nasledstvo – istočnik u Velikom parku…

Ružića istočnik danas
Ružića istočnik danas

Nema više prevare i laži, te voda zagađena, te ovo, te ono. Sada nam je i Veliki park draži. Prošetajte do istočnika kao nekad i napite se te lepe izvorske vode. Ako ste tokom noći bili “u životu”, prošetajte do istočnika, kupite ratluk usput i čačkalice i čašu. Pijte vode uz ratluk, sa strane ostvate višak sa zabodenim čačkalicama. Umijte se i tako osveženi moćićete i na posao, kao nekada užički boemi. Ali obavezno ostavite i čašu i višak ratluka, za sledećeg paćenika od mamurluka. Tako je radila i moja generacija iz “pedeset i neke”.

Istočnik sa delom hora "Zlatiborska vila"
Istočnik sa delom hora “Zlatiborska vila”

Godine 2013. kad sam otvorio fejs, iskoristim fotografiju Jadranke Sepi da pozovem da se obrati pažnja na zapušteni Ružića istočnik. Evo kako je to izgledalo:

“Na fotografiji moja fejs prijateljica, pokazuje da treba štititi neka mesta koja govore mnogo toga o nama Užičanima. Šta govori danas Ružića istočnik, kakvi smo to postali u Užicu? Da smo postali nekulturni i huligani, to pripoveda ova sličica. I na kraju apel od nas Užičana koji drugačije mislimo Eko fondu, da po ko zna koji put popravi, očisti, uredi i osmisli nekakav koristan sadržaj oko ovog užičkog gradskog kulturnog izloga. Pećinaru, brate, još samo ovaj put, moli tebe i tvoje iz Eko fonda, vaš verni prijatelj Kovač.”

Fotka Jadranke Sepi koju je zli Kovač iskoristio da se obrati pažnja na zaboravljeni Ružića istočnik
Fotka Jadranke Sepi koju je zli Kovač iskoristio da se obrati pažnja na zaboravljeni Ružića istočnik

I evo kako danas izgleda Jadrnka Sepi i istočnik… Svaka čast, dočekasmo bolja vremena.