Vojvode Maslaća, ulica koja nikada nije menjala ime

2455

Na Rosuljama, u užem centru grada, nalazi se kratka ulica sa stambenim kućama, ulica Vojvode Maslaća. Vodi od ulice Druge proleterske brigade do Dositejeve ulice. Jednom prilikom TV5 je pravila baš u toj ulici anketu: “Ko je bio Radovan Maslać?“ Od 30 upitanih samo jedan, začudo mlađi čovek, znao da je ulica nazvana po vojvodi Maslaću, knezu i trgovcu učesniku Prvog i Drugog srpskog ustanka. Da je bio zatočen u užičkoj tvrđavi, odakle je uspeo da pobegne.

Maslaćeva ulica , sokakak koji je prerastao u ulicu. Ovako je izgledala tokom 60 - tih godina 20. veka
Maslaćeva ulica , sokakak koji je prerastao u ulicu. Ovako je izgledala tokom 60 – tih godina 20. veka

Radovan Maslać je bio trgovac iz Papratišta, bio je i knez. Živeo je u prvoj polovini 19. veka. Zna se da su Maslaći starinom iz Pive. Pominje se i kao knez u knežini Karadag, tada u Rudničkoj nahiji, kojoj je pripadalo više kablarskih sela, pa i Papratište…

Radovan Maslać trgovac je bio ugledna ličnost. U proleće 1815. godine, pred Drugi srpski ustanak, užički Turci su ga uhapsili zajedno sa narodnim prvacima Aleksom Popovićem , Mihailom Radovićem i Vasilijem Radojčićem i zatvorili u užičku tvrđavu kao taoce. Kad je ustanak izbio, Turci su rešili da taoce pogube. Saznavši za to, zatvorenici su odlučili da pobegnu iz utvrđenja.

Iako se povređio prilikom spuštanja niz zidine, jer je jedan konopac pukao, Maslać je uspeo da uz pomoć Mihaila Radovića stigne do Ljubanja, kod Jovana Mićića, koji je vodio borbu sa Turcima. O Maslaću nema više podataka sem da je dobio zvanje vojvode. U Papratištu danas ima više porodica koje nose prezime Maslać.