Vrhunski obućari staroga Užica

1509

Obućari su se pojavili u drugoj polovini 19. veka. Njihov zanat je doživeo procvat u prvoj polovini 20.veka. Do tada, užičke potrebe za obućom su podmirivali papučari i čizmari. U to vreme su papuče i čizme bili osnovni tip obuće koji se nosio u varoši. Obućarski esnaf u Užicu je osnovan 1852. godine, mada u popisu zanata iz 1866. nema obućara, već su upisani čizmari, kojih je tada bilo 30.

Obućarska radnja Momčila Nedića
Obućarska radnja Momčila Nedića

Između dva rata Užice je bio grad sa mnogo saračkih i opančarskih radnji, ali je Trgovačka zanatska škola obrazovala obućare. Nekoliko Užičana se ozbiljno bavilo obućarskim zanatom. Proizvodili su cipele visoke mode, tražene širom zemlje.Čuveni su bili Vuk Ostojić, Milan i Pavle Miloradović, a posle rata, sve do druge desenije 21. veka i proizvodnja ženske obuće Simeunović.

Obućar Vuk M. Ostojić
Obućar Vuk M. Ostojić

Na ovoj fotografiji vidi se obućarska radnja Momčila Nedovića “Ljigeta”, na glavnoj ulici (do nekadašnje poslastičarnice ” Zora”.) U izlogu se vide cipele visokog sjaja. Ispred radnje gazda sa rukama u džepovima sa dvojicom majstora i šegrtima. Na drugoj fotografiji je Vuk M. Ostojić, obućar, školovao se u Beču. Izrađivao je dečiju, žensku i mušku obuću po najnovijoj Evropskoj modi.