Vukov komita

1796

VUKOV KOMITA

Popović S. Ljubomir
Popović S. Ljubomir

Zadojen patriotizmom i rodoljubljem, legendarni Vojvoda Vuk je od rane mladosti stremio ka slavi Obilića i čeznuo za podvizima Sinđelića. Kroz oslobodilačke ratove, nošen najplemenntijim nacionalnim osećanjima i težnjama, postajao je simbol herojstva svim srpskim ratnicima, izrastao u večni mit svakog Srbina. Iskupio je sve najbolje što se srpskim imenom krsti i stvorio ponos i uzdanicu naše vojske, uzdižući svoje komite do visina termopilskih heroja. Čast da budu pod Vojvodinom komandom imalo je i nekoliko Zlatiboraca, među kojima Janko Suzović, Stevan Kukanjac i Ljubiša Smiljanić iz Ljubiša, Dragomir Đenić iz Negbine, Tihomir Kovačević iz Šljivovice, Ljubomir Popović iz Mačkata…

Rezervni pešadijski podnarednik Ljubomir Popović rođen je 15. juna 1887. godine u Mačkatu, u porodici zemljoradnika Stevana i Jagode.

Redovan vojni rok, počev od 1. aprila 1909. godine, služio je u 1. četi, 1. bataljona XVII pešadijskog puka. U ratovima se borio u Dobrovoljačkom odredu Vojvode Vuka i to je najbolji pokazatelj o kakvom se junaku radi. U njegovom personalnom dosijeu piše da je za nesebično požrtvovanje i primernu hrabrost tokom svih ratova od 1912-1918 godine, posebno u borbi kod Lerina, na Kajmakčalanu i Sivoj steni, odlikovan Srebrnim ordenom Karađorđeve zvezde sa mačevima.

Naime, 12. septembra 1916. godine Vukov odred je vodio tešku borbu na Lerinskom polju. Ljubomirova jedinica se nalazila u neposrednoj blizini železničke stanice, gde je napadnuta od bugarske pešadije, potpomognute konjicom, ali su komite odbile sve napade i nanele neprijatelju velike gubitke, mada ni njihovi nisu bili zanemarljivi. Među prvima je jurišao na Borisov Grad, sekao bodljikave žice na Sivoj steni, kupio ranjene drugove po bojištu i odnosio u poljsku bolnicu.

Ranjen je 10. novembra 1914. godine tokom Kolubarske bitke.

U vreme davanja ovih podataka 1934. godine, kao rezervni pešadijski narednik i graničarski kaplar, živeo je sa suprugom Stojanom u selu Olakinci, srez mosurački, banovina Vardarska, sa službom u 41. četi, 10. pododseka.