Zanatske usluge posle II svetskog rata

530

Piše: Miloš Poznanovič

Posle II svetskog rata mnogi zanatlije su se udružili da bi svojim uslugama obezbedili egzistenciju svojoj porodici. Tako su berberi i frizeri stvorili Berbersko frizersku zadrugu 1947. godine koja je prerasla u RO Frizer.. Mesari su 1947. godine osnovali Mesarsku proizvođačko-prerađivačku zadrugu koja je kasnije prerasla u RO Mesar. Krojači su osnovali Zavod za izradu vojne obuće i odeće . Zavod je ,po ukidanju , prerastao u RO Desa Petronijević i RO Kardinjača.

Zanatlije iz domena obrade predmeta od metala su 1945. fodine formirali Zanatski kombinat koji je 1965. godine prerastao u RO Metalopreradu.

Obućari su se udružili i 1945.godine i formirali Prvu obućarsku zadrugu. Po osnivanju su imali preko 70 članova i dosta učenika i učenica na zanatu. Godišnje su proizvodili oko 1.260 pari obuće. Bavili su se popravkom i prepravkom obuće. Kombinat je imao poslovni prostor na Lipi ( danas je tu zgrada “šarulja”). Na fotografiji iz 1958 godine ovekovečena je atmosfera iz obućarske zadruge. . Miloš Karadarević ” Čile” ,poslovođa , posmatra model cipele koju treba izraditi. Kada je preovladala industrijska proizvodnja obuće Zadruga je likvidirana 1963. godine.Veći deo majstora zaposlio se u društvenom sektoru a jedan broj obućara otvorio je svoje privatne obućarske radnje. Miloš Karadarević ” Čile” (1930-1996) otvorio je radnju na Slanuši, u kući Joviće Vasovića, bojadžije , preko puta srušene pošte.