Sveže projino brašno iz planinskih vodenica, uz zlatiborski sir i kajmak. Može samo preliven mlekom i posoljen. To je u pravom smislu zdrava hrana.

Kačamak je nekada bio svakodnevno na jelovniku, pa se u Užicu, na Zlatiboru i šire u kraju kaže: “Na kačamaku je porastao”, za nekoga poznatog da se naglasi da je potekao iz naroda.
To je jelo od kukuruznog brašna stiglo iz davna vremena sa istoka. Prihvaćeno je u svim krajevima gde živi srpski narod, ali zlatiborski je poseban. Smatra se srpskim nacionalnim jelom i veoma je zastupljen u tradicionalnoj kuhinji užičkoga kraja. Sprema se veoma često u restoranima nacionale hrane, kao i u domaćinstvima. Najpoznatiji zlatiborski kačamak se priprema na Kraljevim vodama u restoranu “Rujno”.
Uz kačamak se služi beli mrs: kajmak, sir, kiselo mleko, mleko. U Užicu se jede i sa pretopom, prženom slaninom i čvarcima, uz dobru domaću prepečenicu.