Decembar 1967. godine

920

Ovog decembra je nastavljena Izgradnja današnje Zelene pijace koja je obustavljena tri godine ranije zbog nedostatka para. Sredinom 1966. godine sredstva su bila obezbeđena ali do nastavka radova nije došlo jer se predpostavljalo da će prko pijace ići put u pravcu budućeg tunela ispod Dovarja… Pošto se od tunela odustalo izgradnja pijaca je nastavljena.

Dogodio se požar u livnici Valjaonice bakra koji je uništio livnu mašinu “Štraus” koja je lila najkvalitetniji bakar. Montirana je i puštena u pogon 1966. godine. Vlajko Brković je rekao da da je šteta koju je prouzrokovao ovaj požar 200 miliona starih dinara. Od radnika niko nije bio povređen iako se usijana bakarna masa širila po livnici.

Film koji su Užičani najviše gledali ovoga meseca je bio “Bufalo Bil” koji je prikazivan u bioskopu “Partizan”.

Užički pisac Miodrag Vergović
Užički pisac Miodrag Vergović

3. decembra je umro Miodrag Vergović u svojoj 75. godini penzionisani učitalj, pisac. Rođen je u Užicu 1893. godine. Napisao je divnu knjigu o Užicu i Užičanima “Zolj”. Romanri o vremenu početka dvadesetog veka. Vladan Mitrović je napisao pesmu:

“Uspomeni Miodraga Vergovića”

Sahranili smo dobrog o čoveka.
Šta govori njegov sat
kad odlazi u dugo vreme?
Predviđa se sve što je skoro.

U smrti smo svemu slični.
Al’ bol nam je na tragu
u šta se dobar čovek,
doista pretvara sa sobom.

Gle, zapreka nam vreme
snjime da ostanemo.
Već sada
sahranili smo dobrog čoveka.

U prostorijama šahovskog kluba “Sloboda” nalazio se tu blizu nekadašnje berberske radnje, održano je pionirsko prvenstvo grada u šahu većinom su igrali učenici osmoga razreda. Prvi je bio Dragoljub Kostić (danas član gradskog Veća) iz “Nade Matić”, drugi Radoš Nedeljković iz Četvte osnovne škole, treći Veljko Žilović iz “Andrije Đurović”, Četvrti Jelenko Kurčubić iz Andrije Đurović, Peti Kovačević Predrag iz “Dušana Jerkovića” (moja malekost), šesti Mitrašin Bogdanović iz “Nade Matić”, sledili su: Duško Jovičić iz “Četvrte osnovne” Velibor Ratković Iz “Dušana Jerkovića”. Predzadnji je bio Zoran Domanović iz “Nade Matić (jedan od osnivača udruženja Užičanstveno) Poslednji je bio Dragan Živković iz Oš.“Duana Jerkovića”. Samo dva učesnika turnira su uspeli da pobede prvoplasiranog Kostića, najmlađi učesnik turnira Veljko Žilović i Predarag Kovaačević.

Ovoga meseca trgovinsko “Terazije” je otvorilo dve nove prodavnice “Delikates” u Koštici u kojoj je bio poslovođa Obrad Cerović i “Jelva Gora” u ulici 7. Jula.

Na kraju ove 1967. Procenjeno je da je u inostranstvu oko 300.000 gastarbajtera a da je u Titovoj Jugoslaviji 270.000 nezaposlenih (7,7%); nezaposlenost je poticala od agrarne prenaseljenosti i kresanja viška zaposlenih u okviru reforme. Užičani su se pripremali da dočekaju novu i veoma burnu godinu 1968.

Od događanja koji su se dogodili u svetu i zemlji 1967. a najviše skrenuli pažnju Užičana pomenuću neke koje su izazvali najviše pažnje.

Na Žabljaku 1967.
Na Žabljaku 1967.

U januaru u Žabljaku je izmereno 209 cm snega (rekord oboren 2005. sa 214 cm). Žabljak je bio odsečen od Sveta, pošto je snežna oluja presekla put od grada ispod Durmitora do Đurđevića Tare. Više od trideset sati tako da je na nekim mestima u Žabljaku bilo skoro tri metra snega. Snežni nanosi na putevima do okolnih sela dostizali su i do pet metara. Bedemi oko ulica su bili visoki do 6 metara… Sve se ponovilo i 2005. Kada je bilo još više snega.

SIV je usvojio izmene i dopune Zakona o krivičnom postupku i Krivičnog zakona, u cilju bolje zaštite osnovnih prava pojedinaca. SAD, SSSR i UK potpisali Ugovor o svemiru, kojim se predviđala njegova isključivo miroljubiva upotreba. Trideset prvog decembta počeo je Evropski šampionat u klizanju u Ljubljani.

U Februaru Tito je prvi put posle Drugog sv. rata posetio Austriju a u Veću naroda Savezne skupštine podneta inicijativa za promenu Ustava SFRJ. Albanski rukovodioci sa Kosova u poseti Titu, tvrdili su da je Prizrenski proces iz jula 1956. namešten od Rankovićevog SDB.

U Martu je izglasan novi Osnovni zakon o unutrašnjoj trgovini u SFRJ: širenje privatne maloprodaje, zaštita potrošača itd. Objavljeno je da se u Kulturnoj revoluciji u Kini pripadnici Crvene garde vraćaju u škole. Trečeg marta štampan je prvi broj magazina “Radio TV revija”. Dosta pažnje je izazvala vest da Staljinova kćerka Svetlana Alilujeva prebegla u SAD preko ambasade u Nju Delhiju. Kao i vest, da je privremeni parlament Indonezije smenio predsednika Sukarna, za v. d.-a postavljen general Suharto – ostaje na čelu zemlje do 1998. a Sukarno je u kućnom pritvoru do smrti 1970. Dosta pažnje je izazvala objavljena Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika (nasuprot Novosadskom dogovoru iz 1954) otvoren je put ka Hrvatskom proljeću koji će se dogoditi 1971. godine. Srpski pisci odgovaraju na Deklaraciju “Predlogom za razmišljanje” kojim prihvataju njene stavove u vezi razgraničenja jezikâ, ali i traže da Srbi u Hrvatskoj u tom slučaju koriste srpski i ćirilicu. Tito upozorava hrvatske i srpske intelektualce da neće tolerisati obnavljanje starih podela. Narednih dana kritikuje liberalne elemente u partiji i sa Jovankom odlazi u posetu Kosmetu. Ovoga marta u Jugoslaviji odobren zakon o privatnim investicijama, prvi takav u istočnoj Evropi.
U Aprilu se Užicu dosta razgovarali o Martin Luther Kingu, koji je bio protiv Vijetnamskog rata. Dosta pažnje i ove godine je izazvala Pesma Evrovizije 1967. na kojoj pobeđuje Britanka Sendi Šou sa pesmom “Puppet on a String”; Lado Leskovar delio osmo mesto. Dosta se pričalo o tome kako je na Petom plenumu, Aleksandar Ranković isključen iz SKJ. Kako je na 39. dodeli Oscara najbolji film „A Man for All Seasons“, osvojio ukupno šest oskara od osam nominacija, ali i o našem filmu “Tri” koji se našao u užem izboru za najbolji strani film. Diskutovalo se o novom Zakonu o formiranju i društvenoj kontroli cena u SFRJ, čiji je cilj bio uklanjanje administrativne kontrole nad cenama. Dosta se diskutovalo o nesreći u kojoj je poginuo kosmonaut Vladimir Komarov. On je bio prva žrtva među sovjetskim kosmonautima, usled kvara padobrana na kapsuli Sojuz 1. Dosta pažnje je izazvala Međunarodna izložba u Montrealu. Expo 67. Na izložbi je učestvovala i užička „Narodna radinost“ koju je predstavljao „Pujdovac“ Dobrivoje Antonijević Doca. Pred kraj ovoga aprila Užičanima je izazvalo pažnju hapšenie Muhammad Alija svetskog šampiona u boksu koji je odbio regrutaciju pa je uhapšen i lišen titule i licence. Ovoga meseca je Završen moskovski TV toranj Ostankino, sa 540 metara najviša građevina na svetu do 1976. Njegova fotografija se pojavila u svim značajnim novinama.

U Maju mlađe je iznenadila vest da su se Venčali Elvis Prisli i Priscila. Stariji su pratili političke vesti, kandidatura Milentija Popovića (Srbija) za predsednika savezne skupštine, umesto Veljka Vlahovića (Crna Gora) koji je figurirao od januara – bio je to odjek jezičkog spora odn. mišljenja jesu li Crnogorci Srbi. Užičani su dosta razgovarali o Izmenama kadra u SFRJ o partijskim funkcijama koje su uglavnom razdvojene od direktne administrativne vlasti. Mika Špiljak je bio novi predsednik Saveznog izvršnog vijeća, potpredsjednici Kiro Gligorov i Rudi Kolak. Članovi: Nikola Ljubičić (odbrana), Marko Nikezić (inostrani), Radovan Stijačić (unutrašnji) itd. Milentije Popović novi predsednik Savezne skupštine SFRJ, predsednik Saveznog veća je Vidoe Smilevski a Veća naroda Vida Tomšič. Josip Broz Tito ponovo izabran u skupštini za predsednika Republike. Novi predsednici skupština i izvršnih veća po republikama bili su: Džemal Bijedić i Branko Mikulić (Bosna i Herce¬govina); Veljko Milatović i Vidoje Žarković (Crna Gora); Jakov Blažević i Savka Dabčević (Hrvatska); Mito Hadži Vasilev i Ni¬kola Minčev (Makedonija); Sergej Krajger i Stane Kavčič (Slo¬venija); Miloš Minić i Đurica Jojkić (Srbija); Ilija Rajačić i Stipan Marušić (Vojvodina) i Fadilj Hodža i Ilija Vakić (Kosovo). Stane Kavčič je bio zagovornik liberalizacije i reforme privrede, a Savka Dabčević-Kučar će biti jedna od vodećih ličnosti Hrvatskog proleća. Dogodile su se olakšice za turiste u Jugoslaviji: sedam dana boravka, umesto tri, uz turističku dozvolu na granici, za koju ne treba pasoš ali i registracija u miliciji.

Prvog juna Bitlsi su izdali album “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, koji ostaje na vrhu top-lista tokom “Leta ljubavi”. Mi užički mladi koji smo bili okrenuti rok muzici smo naručili album direktno iz Londona. Starije je više interesovao rat koji je trajao 6 dana u kome Izrael pobjeđuje udružene snage Egipta, Jordana i Sirije i zauzima Zapadnu obalu, Pojas Gaze, Golansku visoravan i Sinajsko poluostrvo. Jugoslavija i ostale komunističke zemlje, sem Rumunije, prekidaju diplomatske odnose sa Izraelom. Dosta pažnje je izazvala prva proba eksplozije kineske hidrogenske bombe kao i poseta sovjetskih ratnih brodova koji su stigli u posetu u Herceg Novi.

Muška voda u prodavnici "Kod Popa"
Muška voda u prodavnici “Kod Popa”

Otkrivena je “Muška voda” pod Konjuhom kod Kladnja. Flaširana je prodavana i u Užicu, u prodavnici “Kod Popa” blizu Oš. “Andrija Đurović. U Požarevcu osnovana fabrika “Bambi”. počela je sa proizvodnjom Plazma keksa, jeftinijom kopijom italijanskog keksa “Plasmon”, koji je tada reklamiran kao hrana za bebe.

"Plazmon" po čijoj je licenci srpska "Plazma"
“Plazmon” po čijoj je licenci srpska “Plazma”

Prvog jula nastaje Evropska zajednica spajanjem Evropske zajednice za ugalj i čelik, za atomsku energiju i Evropske ekonomske zajednice. Ipak više pažnje je izazvao Sedmi plenum CK SKJ, na kome su usvojeni zaključci u vezi unapređivanja uslova života bivših boraca. Razgovaralo se i o bliskoistočnoj krizi, Tito je tvrdio da postoji “imperijalistička pretnja protiv Jugoslavije” ali odbacio povratak režimu čvrste ruke. Zatim je pažnju izazvao rat iscrpljivanja, niz egipatsko-izraelskih prepucavanja duž Sueckog kanala koji je potrajao do 1970. i bio u mediskoj pažnji. Pričalo se i o odluci Britanskog parlamenta koji je dekriminalizovao homoseksualnost. Dosta pažnje je izazvala vest da je da je Ustavni sud Jugoslavije je dao mišljenje da su odluke o proširenju građevinskih zona radi nacionalizacije neustavne. Među prvima Užičani su gledali film “Skupljači perja” koji je dobio na Filmskom festivalu u Puli Zlatnu arenu, ali i kritikovali Vladinu ekonomsku politiku, naročito kreditnu politiku i preterano optimističnu procenu razvoja

U Avgustu nas je oduševio Debitantski album Pink Floyd-a: “The Piper at the Gates of Dawn”. Pratili smo vesti o Titu kpji je bio u Egiptu. Čuli smo da je u Bangkoku osnovan ASEAN (Asocijacija nacija jugoistočne Azije). Zatim da je počela sa radom (prva sinhronizacija) TE Kostolac A (281 MW). U Velikoj Britaniji zabranjene off-shore piratske radio-stanice, na naše veliko zadovoljstvo Radio Karolina nastavlja emitovanje. Zatim je svu pažnju javnosti uzela poseta cara Hajle Selasija u poseti Jugoslaviji I otkriće Lepenskog Vira. Užičani su komentarisali događanje kad su milioni miševa opustošili useve u Bosne, poljoprivredne prinose u Jugoslaviji umanjila je i suša. Dosta pažnje je izazvala vest da su Trojica književnika skinuti sa RTV Beograd, pod optužbom da je CIA preko njih uticala na program bili su to: Matija Bećković, Brana Crnčević i Dušan Radović.

U Septembaru je održan prvi BITEF – Beogradski internacionalni teatarski festival. Od tada se kontinuirano održava, prateći i podržavaući najnovije pozorišne trendove. Postao je jedan od najznačajnijih festivala эa srpsku kulturu. Osnivači festivala Mira Trailović, Jovan Ćirilov i njihovi saradnici pažljivo su pratili uzburkane događaje na svetskoj pozorišnoj sceni preplavljenoj Avangardnim preispitivanjima. Danas BITEF ima svoje mesto u
porodici velikih internacionalnih festivala i predstavlja jedan fenomen u srpskoj i evropskoj kulturi. U Turskoj su se dogodili neredi na fudbalskoj utakmici u Kauseriju, 44 mrtvih, taj događaj je uveo fudbal neko novo vreme netolerancije. Stigle su vesti da su Dorsi pevali „Light my Fire“ u The Ed Sullivan Show-u sa rečju „higher“, iako je Morisonu rečeno da to ne radi (asocijacija na drogu). Da su pokrenuti BBC Radio 1, 2, 3 i 4. Na samom kraju ovoga septembra dogodio se sudar kamiona i autobusa, poginulo je 15 britanskih studenata koji su bili u obilasku Jugoslavije.

U Oktobaru Tito je otkrio da je SFRJ dala 600 miliona dolara pomoći u vidu kredita nerazvijenim zemljama Azije i Afrike – priznaje da se neki tome protivi ali se time Jugoslavija želi uspostaviti kao “jak moralno-politički faktor u svetu”. To je izazvalo dosta polemike i u Užicu. Za idola mladih na radnim akcijama je smatran Če Gevara a onda je stigla vest da je ubijen u Boliviji… Ovog meseca na Radio Luksemburgu između svetskih pop hitova je objavljeno da je mjuzikl “Kosa” debitovao van Brodveja, da se dogodila premijera crtanog filma “Knjiga o džungli” poslednjeg koji je nadgledao sam Volt Dizni. Od vesti koje su pristigle u Užice ovog oktobra koje su izazvale najviše pažnje mogu se izdvojiti ove: Tito je otvorio železaru u Skoplju. Egipćani potopili izraelski razarač “Eilat”, kada je poginulo 47 mornara. U Vašingtonu “Marš na Pentagon”, protest protiv Vijetnamskog rata kada hipici stavljaju cveće u cevi policiskih pušaka. Krunisanje šaha Reze Pahlavija i carice Fare. Kako je francuski predsednik De Gol drugi put stavio veto na ulazak V. Britanije u Evropsku zajednicu.

U novembaru Tito je otišao u posetu SSSR-u. Zbog suše uvedene s restrikcije struje u SFRJ u trajanju od 4 časa. U Apolo programu novom raketom Saturn 5 je lansiranbespilotni Apolo 4. Hiljade studenata u Jugoslaviji je protesovalo protiv Vijetnamskog rata, u isto vreme se Dogodila Picasova izložba u zagrebačkoj Galeriji savremene umjetnosti. Dosta pažnje je izazvala i u Užicu Kampanja protiv konzervativaca: protiv Radivoja Jovanovića Bradonje, delegata iz Lazarevca, optuženog, između ostalog, da je deo “političkog podzemlja”. “Pao” je i Slobodan Krstić Uča. Pod podzemljem se misli na konzervativce (“dogmate”) koji su u defanzivi od Rankovićeve smene, Tito održavao ravnotežu između njih i liberala (“antidogmata”).

U Decembaru Stigla je vest da je Nikolaj Ćaušesku postao šef rumunske države, šef partije je bio od 1965. Da je u Tuluzu predstavljen supersonični putnički avion Konkord, prvi let obavio1969. Na polovini ovoga meseca Profesor John Archibald Wheeler prvi put u javnosti uporabio izraz „Crna rupa“.

A zatim je svetsku javnost pa i Užičku uzbudila vest da se srušio most preko reke Ohajo kod mestua Pojn Pleazant u Virdžiniji uz pogibiju 46 ljudi;

Spomenik Motemenu.
Spomenik Motemenu.

navodno viđeno legendarno biće Motmen. Nas mlađe Užičane je ovo biće zanteresovalo pa smo saznali da je prvi put je viđen 16. novembra 1966, kada se troje ljudi vraćalo kući u autu i navodno ih je napalo stvorenje koje su opisali da je polu čovek, polu ptica. Nakon toga su stanovnici Pojn Plezanta počeli sve više prijavljivati kako ljudi vide čudno stvorenje koje svi opisuju isto. Jedna ga je žena videla u blizini bivše fabrike hemikalija koja je tada zagađivala okolinu. Dosta je ljudi pomislilo da su neke hemihalije napravile od obične ptice novu vrstu životinje. Motmen se pojavljivao do 15. decembra 1967. kada se srušio Srebrni most na kojem je poginulo 46 osoba. Posle toga više nikad nije prijavljeno da ga je neko video. Stanovnici tog grada su mislili da ih je on pokušavao da upozori da će se most srušiti. Zatim su Motmenu mu podigli spomenik, ostali su i crteži očevidaca čudnog stvorenja…

A nda se pričalo o austriskom premijeru Haroldu Holtu koji je nestao na plivanju. Pred kraj ovoga decembra Privredno veće Savezne skupštine snizilo limit oporezivanja preduzeća sa 27 na 26%, mada je SIV predložio ukidanje limita, što su želele i Slovenija i Hrvatska. A Tito je najavio čistku konzervativnih protivnika liberalnih reformi – smatralo se da Rankovićeve pristalice još uvek jake.

Ako bi iz ovig događanja iz zemlje i sveta ove 1967. godine koje su najviše zainteresovali Užičane izdvoio najzanimljivije to bi ovako izgledalo: Najznačajnija otkrića su bila na Lepenskom Viru. Zatim te jednostrano ukinute vize za turiste iz svih zemalja, fiskalna i kreditna vladina politika donose procvat turizma u SFRJ od 1961. što donelo veliki porast životnog standarda na Jadranu što je opisano i u seriji „Naše malo misto“. Ove godine u Jugi je bilo 37 miliona turista u koju je ušlo preko 12 miliona automobila. Tokom Privredne reforma broj zaposlenih u SFRJ opao za 47.000 od 1964. Od početka ove 67 godine je sprovođena restriktivna monetarna politika. Najači privatni sektor u SFRJ je bio kamionski prevoz kao u seriji „Kamiondžije“.U SFRJ registrovano 106.705 novih kamiona i putničkih automobila; “Crvena zastava” ih je prodala 52.000 a zapošljava 11.000 ljudi. To što je u Nemačkoj i V. Britaniji uveden PAL sistem analogne kolor televizije… kao i objavljvanje Markesov roman “Sto godina samoće”, i što je otkriven pulsar. Ove 1967. u Albaniji zabranjena religija – crkvama, džamijama i manastirima se menja namena.

Na televiziji su prikazane TV serije: “Zabavlja vas Mija Aleksić”, “Dežurna ulica”, “Krug dvojkom”, “Ni crno ni belo”, “Ofelija”, “Parničari” (1967-68), “Probisvet”, “Sedam Hamleta”, “Smoki”, “Visočka hronika”, “Letovi koji se pamte”, “Volite se ljudi” (zadnje dve snim. 1966?) (TV Beograd); “Kad je mač krojio pravdu” (TV Zagreb). A mogu da se izdvoje i domaći filmovi: “Buđenje pacova”, “Skupljači perja”, “Bokseri idu u raj”, “Nož”, “Nemirni”, “Hasanaginica”, “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT”, “Kad budem mrtav i beo”, “Jutro”, “Praznik”, “Breza”, “Kaja, ubit ću te!”. Ove godine su uvezeni neki automobili koji su se najčešće uz Zastavine mogli videti na YU ulicama: Citrojen „Dijana“, Fijat 125, Moskvič 412, Simka 1100.

Ove 1967. Godine su rođeni: Kurt Kobain, frontmen Nirvana-e, Dragan Đilas, novinar i političar, Olivera Kovačević TV voditeljka, Anđelija Arbutina košarkašica. Konstantin Kostjukov baletski igrač iz Ukrajine, direktor Baleta NP u Beogradu, Željko Mitrović, muzičar, osnivač “Pinka” i “City Recordsa”, glumica Nives Ivanković, Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske, košarkaš Saša Đorđević, glumac Nikola Kojo, pevačica Snežana Babić Sneki, filmska glumica Džulaja Roberts, glumac Igor Pervić, Boris Beker teniser, glumica Mirjana Joković, pevač Knez – Nenad Knežević, književnica Isidora Bjelica, Mihail Sakašvili, predsednik Gruzije, glumica Katarina Gojković, Boris Novković, kantautor pop muzike, Vesna Dedić, TV voditeljka, književnica.