Kada je prvi put Užice nadleteo avion?

1776

Prvi avion nad Užicem pojavio se 1915. godine, i to neprijateljski avion u izviđanju. Beleška o tome ostala je u Vestima iz 1958. godine, u jednom iz seriji tekstova D. Prljevića o Užicu u to ratno vreme:

Austrougarski izviđački avion Aviatik B. I.
Austrougarski izviđački avion Aviatik B. I.

„…kada je iznad Užica preleteo prvi aeroplan, koji je sporo leteo, skoro milio iznad grada, sa ulica svako ko je imao pušku u ruci, pucao je na neprijateljski aeroplan. Video sam jednog užičkog studenta, Veca Ilića, kako gologlav sa puškom u ruci, juri na Poru da bi bio bliži neprijatelju i što lakše ga obalio. Bilo je slučajeva da su ljudi pucali i iz revolvera. Kružile su ovom aeroplanu čitave priče, tako da je jedan piljar, stari Crnogorac, čika Staniša, tvrdio kako je video pilota kako drži cigaretu u jednoj ruci, a šolju sa kafom u drugoj. Međutim, važno je bilo da taj neprijateljski avion, koji je došao iz pravca Bosne i otišao u pravcu istoka, nije bacao bombe niti je pucao iz mitraljeza na varoš.“

Legendarni crveni trokrilni Fokner na kome je leteo Crveni baron
Legendarni crveni trokrilni Fokner na kome je leteo Crveni baron

Inače, najpoznatiji avion u Prvom svetskom ratu bio je crveni troklirni Fokner, na kome je leteo Manfred Fon Rihtofen, zvani “Crveni baron”