Kada su užičani čuli za Rolingstonse?

631

Godine 1964. pojavljuje se Radio Karolina, prva piratska radio stanica u Engleskoj, koja je program emitovala sa broda. Ljubitelji rokerola i u Užicu su uz radio Luksemburg sada imali još jednu stanicu za noćno slušanje na srednjim talasima, koje su se gubili i dolazili… Kada danas slušamo arhivske snimke Radio Karoline, otkrijemo da njeni rani program i danas zvuče bledunjavo, smeteno i amaterski. Ali, za tadašnje vreme, za urbane mlade celodnevni muzički radio bio je pravo otkriće. Nije bilo muzičkih šou programa u kojima gomila bendžo bendova upropašćava aktuelne pop hitove. U proleće 1964, Karolina je imala više slušalaca nego cela BBC mreža!

Prvi album Roligstonsta
Prvi album Roligstonsta

Na Radio Karolini smo čuli da su Rolingstonsi objavili debitantski, istoimeni album. Petorica momaka sviraju bluz. Nisu jedini koji sviraju bluz u to vreme, ali su sasvim sigurno jedini koji to rade tako dobro. Prva autorska pesma koju je bend objavio, Tell Me, nalazi se na drugoj strani ove ploče. Još tada, te davne davne 1964. godine, u toj baladi dvojca Jagger/Richards nalazimo ono što su njihove autorske stvari imale tokom ovih godina. Mik peva, Brajan i Kejt sviraju gitare, Bill Wyman svira bas, bubanj Charlie Watts, a klavir Ian Stuart – Kamenje je počelo da se kotrlja..

Posle pojave Radio Karoline nekoliko progresivnih mladih iz Užičana je iz Londona su nabavili prvi album grupe Roligstons koja je nastala 1962. godine. Istovremeno užički klinci okrenuti rok muzici organizuju zajednička slušanja novih vinila pristiglih iz inostranstva…

Ove godine se pojavio Mugov sitisajzer. Svi koje je uhvatila Bitlmanija bili su oduševljeni što Bitlsi drže prvih pet pozicija na Bilbord Top 40 singlova u Americi (Can’t Buy Me Love, Twist and Shout, She Loves You, I Want to Hold Your Hand i Please Please Me). Na radio Luksemburgu i Karolini čuli smo da su The Beach Boys – „Dečaci sa plaže“ izdali „I Get Around “. Kao i o sukobima između engleskih omladinskih bandi Modsa i Rokersa na primorju, koje su dovele do moralne panike u medijima.