Kako je izgrađen „Parčić“

1491
Snimak Užica iz aviona dvadesetih godina
Snimak Užica iz aviona dvadesetih godina

Užički Mali park je završen 1922. godine. Užičani, i oni iz starih užičkih porodica, su ga zvali i zovu ga i dan danas „Parčić“.

Polovina dvadesetih godina 20 veka
Polovina dvadesetih godina 20 veka

Vratimo se na sam početak: „Trudom đaka podignut je Mali park pred Gimnazijom. Održavan je i park u varoši, koji su Austrijanci podigli za vreme okupacije na mestu, koje je bilo određeno za zidanje načelstva (današnja Opština, Gradska kuća ili kako već). Za vreme okupacije, tu je bio park u kome nisu imali pristupa Užičani.“

Pogled na Mali park, Gimnazija, Pantovića trgovina, kuća Pešića i njegova kafana "Dva bagrema"
Pogled na Mali park, Gimnazija, Pantovića trgovina, kuća Pešića i njegova kafana “Dva bagrema”

Na predlog Užičkog planinskog društva, kojim je presedavao gimnazijski profesor Mihailo Živković, opštinski odbor je rešio da se podigne park pred gimnazijskom zgradom. Projektovao ga je inženjer Josif Šefček za Planinsko društvo. Kad je društvo započelo rad izgradnje Maloga parka, izbile su nesuglasice, jer se nekoliko trgovaca, koji su radili oko bivše stočne pijace, žalilo „da neće pazariti ako bude park na tome mestu“. Nisu želeli da shvate da je pijaca izmeštena, iako je to rešeno poodavno.

Mali park i zanatske radnje oko njega
Mali park i zanatske radnje oko njega

Užičani su prvo mislili da povade kamenje kojim je bila pokaldrmisana pijaca, koje bi upotrebili za popravke kaldrme po ulicama. Zatim su hteli da tu naspu peska i zemlje i naprave nekoliko lepih figura. Takav parčić bi bio urađen da nije bilo nesuglasica i spora, a onda je rad obustavljen. Nešto kasnije je urađena još jedna skica, koju je odobrilo Ministarstvo građevina i užičko Planinsko društvo sa užičkom opštinom je podiglo Mali park. Iste godine u Velikom parku, na stazama na Zabučju su popravljenje sve staze. Napravleni su paviljoni od drveta, dva u Velikom parku, a jedan na Pori.