Maj 1961. godine (prvi deo)

1121

Filmovi u maju u bioskopu Zatibor: “Napoleonov oficir”, “Ljubav i moda”, “Pokladan utorak”, “Četiri stotine udaraca”, “Velika zemlja”, “Stari Žuća”, “Piko”, “U 3,10 u Jumu”, “Bolje je umreti”. U Domu JNA: “Portugalske pralje”, “Smem li te zvati majkom“, “Vila zla”, “Serijoža”, “Metalna zvezda”, “Sastanak sa Đavolom”, “Bernadin”, “Sestre” .

Plakat za prvi YU blokblaster "Ljubav i moda"
Plakat za prvi YU blokblaster “Ljubav i moda”

Petnaest godina posle kapitulacije Hitlerove Nemačke, rat je u jugoslovenskim bioskopima još trajao. U Užicu su bile retke porodice koje su se cele provukle kroz ratna stradanja. Ipak filmovi o junačkoj borbi partizana, ma koliko bili potresni, Užičanima su se popeli na glavu. Posle Titove svađe sa Staljinom, Amerika je počela da nam namiguje, pokvareno pokazujući kroz svoje holivudske filmove raskoš kapitalizma… Sve se te 1960. godine kada je snimljena limunada sa Bebom Lončar u glavnoj ulozi, namestilo za uspeh filma filma “Ljubav i moda”. Bio je to prvi socijalistički blokbaster i izazvao je pravu revoluciju u ponašanju i oblačenju mladih i u Užicu, koji su bili siti filmova o ratu i partizanima. Drugi film koji je tada oduševio užičku publiku bio je film “Stari Žuća”.

Američki film "Stari Žuća"
Američki film “Stari Žuća”

Prvi maj je svečano proslavljen. U Užicu je počelo predpraznično slavlje još krajem aprila: “U svim školama i preduzećima je održan niz kulturno sporkih priredbi i takmičenja. Grad je bio u svečanom ruhu. Bezbroj državnih i partijskih zastava, vijorilo se iznad ulica, a izlozi i balkoni bili su ukrašeni cvećem i slikama Tita. Uoči Prvoga maja ulica Maršala Tita i Trg partizana bleštali su od svetlosti mnogobrojnih sijalica. Više hiljada građana se okupilo za vreme izvođenja vatrometa. Sutradan su radni kolektivi u grupama pristizali u Adu, poznato mesto po prvomajskim proslavama od više decenija. Hiljade građana Titovog Užica provelo je celo pre podne u svečnom raspoloženju uz zvuke muzike. Prvomajski praznici su i ove godine obeleženi izletima u turistička mesta i posetama istorijskim spomenicima. I u svim selima opštine Titovo Užice, prvi maj je svečano proslavljen”. Vesti 11 maj 1961. godine.

Radmila Burlić u vreme kada je prvi put oduševila Užičane svojim pevanjem
Radmila Burlić u vreme kada je prvi put oduševila Užičane svojim pevanjem

Objavljeno je da će se prema utvrđenom planu proslaviti i 20-godišnjica ustanka, pored centralne proslave, koja će se održati u Titovom Užicu 3. i 4. jula. i da je povodom toga iz štampe već izašla publikacija “Partizanska štampa 1941.” i da će uskoro izaći fotomonografija “Titovo Užice 1941 – 1961. godine“ i poema “Kadinjača” Slavka Vukosavljevića. I da su već snimljena dva dokumentarna filma: “Strma ulica i “U tim danima”, koji su svojim motivima posvećeni motivima 20-godišnjici ustanka.

Prvomajski uranak negde u okolini grada
Prvomajski uranak negde u okolini grada

Učenici Učiteljske škole su održali priredbu za građane. Program je bio kombinovan od masovnih pesama, narodnih i zabavnih melodija, klasičnih kompozicija, govorenjem proze i poezije. Iako su imali malu tremu, Vuko Mulina i Radmila Burlić su oduševili posetioce. Nijedna kombinacija Đačkog orkestra nije bio loša. Zanimljiv repertoar izvornih narodnih pesama u obradi bili su osveženje, jer se na svim koncertima u poslednje vreme izvodila zabavna muzika. Od klasične muzike izveden je Vivaldijev koncert za violinu i klavir. Profesori muzike Vukašin Šumanac i Petar Jovanović mogli su da budu veoma zadovoljni. Pročitane su pesme učenika Milutina Uroševića. Nada Todorović je odlično recitovala “Noć u Titovom Užicu”, a Svetlana Dželebdžijić pesmu Vesne Parun.

Sletska vežba
Sletska vežba

Održana je godišnja priredba Osnovne škole “Nada Matić” u sali Doma JNA. Sviralo se, pevalo i recitovalo. Istakli su se: Nada Erdeljić, Radmila Jaćimović, Milijana Milovanović, Mirjana Erdeljić, Vera Paunovska i Sveta Vuković (nešto kasnije on će biti vokalni solista u jednoj od prvih rok grupa Užica). Gost večeri je bila Radmila Burlić, koja je pevala bolje nego na priredbi Učiteljske škole. Svojim sigurnim glasom pružila je priliku orkestru osnovaca da odsvira rusku romansu. Orkestar je imao 4 harmonike, dve blok flaute, bubanj marakas, kontrabas i dve gitare. Tu je bio i hor. Živa Marković je sa primetnom sigurnošću odsvirala na klaviru Šubertov “Muzički trenutak”. Nastavnik Milenko Đurić je sa dosta kritičnosti i ukusa pripemio i odabrao sve muzičke tačke. Mala Vera Purić je recitovala, a učiteljica Mira Kerković je pripremila pozorišni komad “Juriš“.

U školi „Nada Matić“ na skromnoj svečanosti otkrivena je Nadina bista. Svečanosti je prisustvovala i Nadina majka, koja je u toku rata izgubila sem Nade i ćerku Veru i muža. Uspomene je evocirala Olga Živković, inače Nadina ratna drugarica.