Posleratno užičko skijanje

1650
Planinski dom na Kopaoniku "Olga Dedijer"
Planinski dom na Kopaoniku “Olga Dedijer”

Godine 1935, kao nedovršen, otvoren je na Kopaoniku planinarski dom, tu gde je danas Hotel “Olge Dedijer”. Udruženje studenata planinara Beogradskog univerziteta (osnovano 1933) sa istaknutim pojedincima, među kojima je i Vojin Smodlaka, započinje obuku na Kopaoniku u skijaškim sportovima. Za vreme Drugog svetskog rata planinarski dom na Kopaoniku je uništen. Posle rata dr Vojin Smodlaka je dao inicijativu planinarima da se, na temeljima starog, 1948 god. podigne nov planinarski dom “Olga Dedijer”. Godine1949 god, pod samim vrhom Kopaonika, na mestu za start smučarske trke, podignuta je kućica za sklanjanje takmičara, a takođe i na cilju, ispod Krčmar vode. Dr Smodlaka tu je predstavio novu mladu generaciju, koja će svojom aktivnošću biti najzaslužnija za razvoj smučarstva u Srbiji. Bile su to prve generacije prvih studenata DIF-a, obučavani na Kopaoniku u zimskim sportovima. Godine 1950, među studentima završne godinme na Kopaoniku bio je i jedan Užičanin Vlajko Kovačević, prvi užički difovac.

Opštinsko takmičenje u tračanju na skijama na Zlatiboru
Opštinsko takmičenje u tračanju na skijama na Zlatiboru

U Užicu 1951. godine pri Planinarskom društvu formirana je smučarska sekcija, koja je imala više od 80 članova. Društvo je svake godine na Zlatiboru organizovalo opštinsko takmičenje i sprovodilo patrolno trčanje sa bojevim gađanjem. Moj otac, profesor Vlajko Kovačević, organizovao je smučarske kurseve u Učiteljskoj školi, na skijama koje su pravili užički stolari. Smučari koji su se izdvajali bili su Muhamed Smajić, Branimir Bošković, Milenko Rogić Roga, Milan Zečević Zec… U februaru 1956. odbor za osnivanje smučarskog kluba je organizovao grupno i pojedinačno takmičenje u trčanju na 8 kilometra, od Ćendovine preko Pore, do ulaza u baštu bioskopa “Zlatibor”, koji je bio tu gde je dečije igralište na današnjem Trgu. Bilo je 16 učesnika, pobedila je ekipa Gimnazije, a pojedinačno najbolji je bio Roga, Milenko Rogić. Iste godine organizovano je i prvo takmičenje u bobu.

Takmičenje u skijanju na 10 kilometara
Takmičenje u skijanju na 10 kilometara

Slededeće 1957. godine, smučarsko i planinarsko društvo spojeni su u Smučarsko planinarsko društvo “Zlatibor”. Godine 1961, pri Učiteljskoj školi, formirano je Smučarsko planinarsko društvo “Tara”. Sledeće 1962. godine, na prvenstvu Srbije, Petrija Petrović, pionirka članica DTV “Partizan”, pobeđuje u veleslalomu i stiže druga u smučarskom trčanju na dva kilometra.

Na užičkim takmičenjima na padinama Raićevine, najuspešniji su bili Dušan i Mladen Jevđović (sinovi Jevđa nastavnika fiskulture), Milorad Čvorović, Zoran Dogandžić, Zdenka Popović i Mira Dogandžić. Prva ekipa u smučarskom takmičenju na 10 km, kada su se istakli Ilija i Radivoje Glišović, pobedila je na Prvenstvu Srbije u omladinskoj konkurenciji 1968, a potom i sledeće godine. Trener im je bio Milenko Rogić Roga.