Užički smučari, od prvih ski liftova do Ski Arta i Marije Trmčić

2016
Skijaši se pripremaju ispred vile "Golije" (foto Vlajko Kovačević)
Skijaši se pripremaju ispred vile “Golije” (foto Vlajko Kovačević)

Posle neuspelih pokušaja tokom šezdesetih i sedamdesetih užičkih sporskih radnika, da se urede tereni za skijanje na Malom Zabučju i na Torniku na Zlatiboru, užičko smučanje posusteje u konkurenciji sa razvijenijim centrima. Ipak, 1981. godine, Smučarsko društvo “Zlatibor” postavlja ski lift ispred vile “Golija” na Zlatiboru i organizuje Prvenstvo Srbije za mlađe kategorije. Aleksandra Rajić pobeđuje u veleslalomu, Ivana Varagić je druga u slalomu. Te godine smučari i planinari iz Sevojna, uz pomoć SIZ-a za fizičku kulturu i Obrazovnog centra “Radoje Marić”, postavili su ski lift u Ribnici, pod Tornikom. Takmičenje mladih iz Užica i Čajetine u alpskim disciplinama pored Tornika organizuju se na Vodicama u oviru manifestacije “Svi na sneg”.

Sa ski takmičenja na Zlatiboru (foto Vlajko Kovačević)
Sa ski takmičenja na Zlatiboru (foto Vlajko Kovačević)

Nekadašnje smučarsko društvo od tada Smučarski klub “Zlatibor”, koji vodi Milan Zečević, sa trenerima Draganom Kondićem i Zoranom Ristanovićem, uprkos lošim uslovima za rad, u dolazećim godinama ostvaruje dobre rezultate na Republičkom prvenstvu. Mlada Ivana Rogić pobeđuje u Veleslalomu. Iz škole skijanja ovog užičkog skijaškog kluba, uz stručan nazor trenera Ivana Vučićevića, rezultatima se izdvaja Jovana Ristanović, članica pionirske reprezentacije Srbije. Devedesetih godina zamiru aktivnosti u SK “Zlatibor”, a skijaški sport se razvija u Skijaškom klubu Ski Art.

Zoran Trmčuć vlasnik SK Ski Art
Zoran Trmčuć vlasnik SK Ski Art

Skijaški klub Ski Art je osnovan 1992. godine na incijativu Zorana Trmčića Trla, dobrog sportiste i smučara, Užičanima poznatog prvog basistu gimnazijske rok grupe “Feniks”. Zoran je i danas predsednik Kluba, u periodu od 1994. do 2001. bio je selektor i trener pionirske reprezentacije, a od 2001. do 2008. trener i selektor ženske reprezentacije.

U klubu je bilo angažovano još 12 trenera. U prvoj deceniji postojanja kluba radili su najviše sa mlađim kategorijama smučara, kasnije i sa seniorima. Ovaj užički klub je 1999. bio najbolji skijaški klub u Jugoslaviji, a 2006. treći u Srbiji i Crnoj Gori. Najuspešnija takmičarka bila je Trlova ćerka Marija Trmčić. U mlađim kategorijama u reprezentativnim selekcijama nastupilo je još 12 članova kluba Ski Art. Najviše osvojenih titula i reprezentativnih nastupa imali su Lazar Novaković, Dušan Rangelov, Aleksandar Šušić, Vanja Radulović i Nevena Trmčić.

Marija Trmčić najjuspešnija užička smučarka (foto S. Jovičić)
Marija Trmčić najjuspešnija užička smučarka (foto S. Jovičić)

Najuspešnija Užičanka u skijaškom sportu Marija Trmčić je rođena u Užicu 1986. Višestruki je prvak Jugoslavije u svim uzrasnim kategorijama. Na trkama kupa Sarajevo 2006. na Bjelašici i kupa Jugoslavije 2006. osvojila je bodove za učešće na 20. Olimpiskim igrama u Torinu, na kojima se takmičila u dve skijaške discipline – slalomu i veleslalomu. Marija je učestvovala i na igrama u Vankuveru 2010. godine u Kanadi. Danas Marija Trmčić, udata Bogojević, je majka jedne male devojčice, diplomirani ekonomista, član užičkog Gradskog veća za obrazovanje, kulturu i sport i danas je akativni član SK Ski Art.