Užičanin, vlasnik najstarijih privatnih novina u Srbiji, Toni Stanković

2021

Toni Stanković je rođen 1963, u Užicu. Vlasnik je lista „Užička nedelja“. Završio je užičku srednju ekonomsku školu i ekonomski fakultet 1986. godine. Više od dve godine je radio kao sekretar Presedništva Opštinske konferencije Saveza socijalističke omladine u Užicu. Na osnovu dotadašnjeg fanzina mladih užičkih etuzijasta, pokrenuo je i uređivao omladinski list „Minut do dvanest“ tj „11,59“.

Toni Stanković u vreme protesta 2000. sa prijateljima
Toni Stanković u vreme protesta 2000. sa prijateljima

Od 1990. bavi se privatnim poslovima. Te godine je otvorio privatnu firmu „Vodič“ i dve godine izdavao u tiražu od 10.000 primraka besplatno deljene regionalne marketinške novine „Vodič“. U toku 1994, tačnije 18. maja pojavio se prvi broj nedeljnika „Užička nedelja“, prve poratne privatne nezavisne novine u Zlatiborskom okrugu. U to vreme Stankovićevo preduzeće „Vodič“ se bavilo prodajom muzičke opreme i izdavačkom delatnošću, kada je objavilo dvadesetak knjiga štapanih u sopstvenoj štampariji. Danas Vodič, uz novinu Užička nedelja, koja izlazi dvonedeljno, poseduje i trgovinsku radnju „Petar pan“ u užičkom bloku „Zlatibor“. Tokom oktobra 2018. „Vodič“, vlasnika i direktora Stankovića, objavio je 1000–ti broj „Užičke nedelje“, čiji je glavni urednik i kolumnista takođe Toni Stanković. Dugo godina je svoje kolumne u „Nedelji“ objavljivao pod pseudonimom Dušan Đurović.

Toni Stanković direktor „Vodiča“ i glavni urednik i vlasnik novine „Užička nedelja“
Toni Stanković direktor „Vodiča“ i glavni urednik i vlasnik novine „Užička nedelja“

Od 1996 je bio odbornik Skupštine opštine, od 2000. šef odborničkog kluba DOS.-a. Bio je član izvršnog odbora užičke Skupštine opštine, a od 2004. član Opštinskog veća. Jedno vreme je bio potpresednik Demokratske stranke u Užicu.