Свеже пројино брашно из планинских воденица, уз златиборски сир и кајмак. Може само преливен млеком и посољен. То је у правом смислу здрава храна.
Качамак је некада био свакодневно на јеловнику, па се у Ужицу, на Златибору и шире у крају каже: “На качамаку је порастао”, за некога познатог да се нагласи да је потекао из народа.
То је јело од кукурузног брашна стигло из давна времена са истока. Прихваћено је у свим крајевима где живи српски народ, али златиборски је посебан. Сматра се српским националним јелом и веома је заступљен у традиционалној кухињи ужичкога краја. Спрема се веома често у ресторанима национале хране, као и у домаћинствима. Најпознатији златиборски качамак се припрема на Краљевим водама у ресторану “Рујно”.
Уз качамак се служи бели мрс: кајмак, сир, кисело млеко, млеко. У Ужицу се једе и са претопом, прженом сланином и чварцима, уз добру домаћу препеченицу.