DRUGI SVETSKI RAT

Tragična i smutna vremena, kada su ljudi često zaboravljali čovečnost, i međusobno se istrebljivali zbog različitih ideologija i politika, istovremeno se boreći i protiv stranog okupatora.

Ljuba Simović o zarobljenim nemačkim vojnicima u Užičkoj republici

U jedan od onih gradova po kojima su koliko do juče patrolirali, hapsili i streljali, zarobljenici ulaze uplašeni, glava uvučenih među podignute kragne šinjela.

Svedočanstvo Vladimira Dedijera o povlačenju partizana iz Užica 1941.

Tito je bio strahovito umoran. Preko trideset kilometara je prešao po gudurama ove noći.

Narodni heroj iz Karana pokraj Užica

Pridružio se partizanima na početku rata u Jugoslaviji 1941. godine. Istakao se hrabrošću i heroizmom. Zbog svojih akcija u ratu proglašen je narodnim herojem 27. novembra 1953. godine.

Užičani na posleratnim radnim akcijama (treći deo)

Omladina se dobrovoljno prijavljivala za učešće u radnim akcijama i izgradila 1.050 kilometara autoputa.

Užičani na posleratnim radnim akcijama (drugi deo)

Od omladinskih četa užičkoga okruga formirana je Prva omladinska radna brigada, koja je nosila ime prvog jugoslovenskog narodnog heroja Petra Lekovića.

Lekarska porodica Gutman

Za njega nije postojala razlika između austriskog vojnika i zlatiborskog seljaka, koje je lečio po zabačenim kolibama i besplatno im davao lekove.

Kako je neznani junak postao znani

Saznalo se da je to Miloje Zečević, kovač rodom iz sela Lipovca kod Topole, koji je preživeo u Prvom svetskom ratu golgotu preko Albanije.

Užičani na posleratnim radnima akcijama (prvi deo)

Najveća želja najvećeg dela stanovnika, posebno mladih, bila je želja za bolju budućnost, da što pre otklone posledice ratnih razaranja.

Gudurić pre pekarskog preduzeća

Za vreme Užičke republike 1941, bio je glavni u partizanskoj pekari i u isto vreme komandir Pekarske čete u sastavu Radničkog bataljona.

Spomenik “Lomača” na Dovarju

Nemci su njegovo telo, sa mrtvim telom Vukole Dabića, izložili na Žitnom pijacu da zastraše Užičane.