Sa prve proslave oslobođenja Užica

1266

Do pre dvadeset godina, 24. septembar obeležavao se kao Dan grada Užica, Dan prvog oslobođenja Užica u Drugom svetskom ratu i Dan rađanja Užičke Republike. Na Partizanskom groblju na Dovarju na ovaj dan se i danas polažu venci borcima ovog kraja izginulim u Drugom svetskom ratu. Posmrtni ostaci 230 boraca ovog kraja učesnika Narodnooslobodilačkog rata, od kojih je imenom i prezimenom poznato 176 osoba.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je rekao 24. septembra 2019. Ggodine: “Obaveza je da pamtimo to što su se suprotstavili daleko nadmoćnijem neprijatelju i izabrali put dostojanstvenog otpora i borbe protiv onih koji su okupirali naš grad i našu zemlju, dali su nam i pravo da budemo ponosni na njihova dela. Časno su nosili teret koji im je život nametnuo i nisu stajali po strani i čekali da sve prođe. Ponosni smo na njihov heroizam i nepokolebljivost u borbi za slobodu. Najmanje što možemo je da se poklonimo njihovoj hrabrosti i velikoj žrtvi”.

Sa prve proslave oslobođenja Užica
Sa prve proslave oslobođenja Užica

Našao sam zanimljivu fotografiju sa prve proslave Oslobođenja Užica 24. Septembra 1946. godine koja se odigrala na “Žitnom pijacu” u to vreme nazvanom “Trg oslobođnja”. Za tu priliku nekadašnja esnafska česma ona koja se danas nalazi na Slanuši je uzidana u govornicu na koja je obložena ćilimima, na nju je je postvljeno ozvučenje Titova i Staljinova slika, na govornici koji su se smenjivali su veličali SSSR Ii Staljina. Raskol Tito – Staljin bio je politički i ideološki raskol između jugoslavenskih komunista i ostatka komunističkog lagera predvođenog Sovjetskim Savezom. Trajao je od 1948. godine do 1955., ali je i posle toga nepovratno odredio ulogu Jugoslavije sve do kraja Hladnog rata.

. Žitni pijac 1958. godine
. Žitni pijac 1958. godine

Na Drugoj fotografiji je Žitni pijac sa tom neobičnom zidanom govornicom pre početka izgradnje Trga partizana 1958. godine.