TRGOVCI

Na raskrsnici puteva od istoka ka zapadu i od primorja ka unutrašnjosti, trgovina se u našem kraju razvila, a trgovci su Užičanima nudili deliće sveta – od mode do raznoraznih drugih đakonija.

Zlatiborski kiridžiluk

Poslednji kirijdžija nestao je sa užičkih ulica na početku sedamdesetih godina 20. veka.

Krčagovo, selo pokraj Užica (drugi deo)

Polje ispred kasarne je služilo za razne namene - kao pašnjak, hipodrom, fudbalski teren, čak i kao aerodrom, ali i kao uzletište za jedriličarki klub.

Užička klekovača

Najveće kazane za pečenje klekovače su imali Branislav Atanacković, Viliman Jovanović i Milutin Kremić.

Muška voda u radnji “Kod Popa”

Tu gde je danas knjižara Službenog glasnika, u predratnom lokalu Nikačevića, bila je jedna od najpopularnijih užikih prodavnica šezdesetih i sedamdesetih godina, prodavnica "Drina".

U kovačkom sokaku

Kafana “Zelena pijaca” bila je poznata po izvrsnoj kafi, koju su nabavljali kod trgovca Šukića, koji je pržio i mleo kafu i prodavao je na meru.

Užički “Megdan”

Sudeći prema priloženoj fotografiji, čini se da smo na Divljem zapadu. Nismo, na užičkoj smo raskrnici na “Megdanu”, toponimu koji dobi ime zbog turskih i srpskih dečaka čobana, koji tu biše megdandžije.

Žitni Pijac, užički glavni Trg (Treći deo)

Kafana nije imala kuhinju, zato je se ortačila sa pekarom do nje, na čijim se ćepenku uvek mogla naći sveža lepinja, a na panju pečenje.

Žitni Pijac, užički glavni Trg (Drugi deo)

Do radnje braće Kondić je bila jedna od tada najvećih zgrada u Užicu, Miladina Prljevića, sa tri sprata, a izgledalo je da ih ima pet.

Žitni Pijac, užički glavni Trg (Prvi deo)

Užice je u svom središtu – tu gde je Trg partizana, danas Gradski trg, imalo Žitnu pijacu.

Osvrt na Gluščeviće sa Lipe

Zapamtio sam staroga gospodina Gluščevića, uvek besprekorno obučenog, sa šeširom na glavi.