DRŽAVNICI I POLITIČARI

Više i manje uspešni, voljeni i nevoljeni, užički političari i državnici određivali su u kom se smeru kreće užički kraj i država

Slobo Vermez nekadašnji političar, koji najviše voli Užice

Slobo Vermez, nekadašnji političar, koji najviše voli Užice

Sloba Vermeza sam upoznao u osnovnoj školi Dušan Jerković koja je imala stomatološku ordinaciju, posle toga se više nisam plašio zubara. Slobo je bio...
Zaboravljeni, zaslužni Dragiša Lapčević

Zaboravljeni, zaslužni Dragiša Lapčević

“Neka, gospodo prestanu ratovi! Deleći Balkan na pojedine male zemlje vi ćete stvoriti izvore za nova trvenja među balkanskim narodima i balkanskim državicama. Politikom...
O zaboravljenom velikanu iz Užica Živku Topaloviću

O zaboravljenom velikanu iz Užica, Živku Topaloviću

Tri ličnosti modernog radničkog pokreta iz užičkog kraja, Radovan Dragović, Dušan Popović posebno Dimitrije Tucović, imaju svoja spomen-obeležja u centru grada, Tucović i Glavnu...
Tu gde je bila kuća Alekse Alja Popovića

Tu, gde je bila kuća Alekse Alja Popovića

Tu, na početku ulice Nikole Pašića preko puta Narodnog muzeja gde je danas parking bila je znamenita kuća Advokata Alekse Alja Popovića (1844–1915). Nekada...

O Rajku Ječmenici, predsedniku opštine koji je otvorio užičku Plažu

U Užicu je završio osnovnu školu i krojački zanat. Učestvovao je u NOB-u. Sa ocem Radisavom bio je zatočen u logoru na Banjici.

O Milošu Markoviću, užičkom revolucionaru i greščicama iz gradske istorije

Godine 1920. tokom marta, Miloš je predložio da se osnuje radnički fudbalski klub na sastanku sidikalno organizovanih radnika.

Prva užička ovlašćena knjižara

Bio je poštovan u užičkom kraju i biran za odbornika u Opštini i poslanika u Skupštini kraljevine Srbije.

Hrabri prota Milan doveo je “ćiru” i “Jevropu” u Užice

Narod ga je voleo, o njemu su ostale mnoge anegdote, priče i pesme.

Prvi užički gradonačelnik

Za gradonačelnika Užica izabran je 2008. godine.

Zaharić I. Čedomir

Unuk čuvenog i umnog kremanskog sveštenika Zaharija i sin užičkog trgovca Ilije, Čedomir Zaharić, učitelj, ratnik i senator užičkog kraja, rodio se u Užicu 1885. godine.

Narodni heroj iz Karana pokraj Užica

Pridružio se partizanima na početku rata u Jugoslaviji 1941. godine. Istakao se hrabrošću i heroizmom. Zbog svojih akcija u ratu proglašen je narodnim herojem 27. novembra 1953. godine.

Znameniti Užičanin i njegova i danas posebna kuća

Za narodnog poslanika u Užičkom srezu izabran je po prvi put 1902. Od tada je biran za poslanika Skupštine Srbije i Jugoslavije do 1938.

Dobri čovek, aforističar, predsednik užičke opštine

Bio je najbolji satiričar među gradonačelnicima i najbolji gradonačelnik među satiričarima.

Krcunovi Penezići, moćna porodica Titovog Užica

Taj nadimak “Krcun” mladi Slobodan će dobiti po junaku iz stripa i on će mu, umesto krštenog imena, ostati prilepljen do kraja života.

Zaboravljeni Miroslav

Bio je profesor marksizma u užičkoj Gimnaziji, kao i sociolog, zatim referent za opštenarodnu odbranu u Valjaonici aluminijuma u Sevojnu.

A gde je Nataša?

Natašina politička karijera kao članice predsedništva Građanskog saveza Srbije bila je munjevita.

Prvi užički štampari

Kada je Romanović kupio Trišićevu štampariju i knjižaru, nabavio je savremenije mašine i pribor, čiji deo je do skora bio u upotrebi, a danas prestavlja muzejsku vrednost u štamparstvu.

Braća Ječmenica

I Rajko je vrlo mlad započeo svoj politički rad. Bio je član CK SK Srbije i član predsedništva Jugoslavije.

O značajnom Užičaninu Pavlu Vujiću

Pavle Vujić je rođen u Užicu 1874. godine. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu matematiku i fiziku.

Poseta Đinđića 2002.

Poseta Zorana Đinđića 2002. godine Užicu

Novinari i Nikita

U vremenu predsednika Milana Nikitovića, još uvek su novinari bili cenjeni i poštovani, podržavan je njihov rad i najbolji su još uvek bili u Užicu.

O Zoranu s trga, odličnome đaku

Zoran Vujović je u Užicu bio visoki funkcioner KPJ, a kasnije i SPS-a. Predsednik Skupštine opštine Užice, zatim poslanik u Skupštini Srbije, član Savezne vlade SRJ kao ministar za saobraćaj i veze i ministar bez resora.

Istina o Balši

Kao predsednik Suda, koji je odbio 45 zahteva za vanredno preispitivanje pravosnažnosti presuda, koje je tadašnja Koalicija "Zajedno" podnela protiv Prvog opštinskog suda u Beogradu, lansirao je svoje ime u svetsku orbitu.

Telekomov 064 Milovan

Naime, posle NATO bombardovanja užičke pošte u maju te godine i prekida svih telefonskih veza sa svetom, u "Telekomu" je učinjen značajan napor da svi Užičani do nove 2000. godine ponovo dobiju telefone.

Gradonačelnik Tihi nekad i sad

"Posle svega, mogu samo da kažem da su izazovi u politici ništa u odnosu na planinarenje i padobranstvo i mnogo ih lakše prihvatam. Ipak sam ja osvojio Mon Blan"

Dimitrije Diša Vučićević

Godine 1936. na mesto prvoga građanina dolazi Dimitrije Diša Vučićević, poznat po upornošću, tako da su zlobnici tvrdili da radi “bez smisla i kraja”.

Miloševa zlatiborska udarna pesnica

Bio je neprikosnoveni gospodar u svom okrugu. Od njega su zazirali i Srbi i Turci. Govorio je da je ''Bog visoko, Miloš daleko, pa svi mene moraju slušati!''

Dva Stamatovića

Otkako je Milan Stamatović predsenik Opštine Čajetina, planira se 10 godina unapred. Jedan od projekata, najveći, predstavlja izgradnju panoramske gondole.

Dimitrije, sin popa Tucovića

Dimitrije "Mita" Tucović rodio se prvog maja 1891. u zlatiborskom selu Gostilju. Imao je deset godina kada je postavljen kamen temeljac za zgradu užičke Realke.

Užički Zotovići s “Međaja”

Užički Zotovići su poreklom od Trebinja, tačnije sela Domaševa, opština Trebinje. O postanku ovog sela ne zna se ništa. Najstariji stanovnici ovog sela su Zotovići.

Aleksa Aljo Popović?

Bio je prvi Predsednik skupštine Kraljevine Srbije 1882. godine, on je dao predlog da se Kneževina proglasi Kraljevinom i da se knez Milan Obrenović kruniše u kralja.