O užičkom Domu Zdravlja

291
Zgrada prve užičke bolnice na Carini.
Zgrada prve užičke bolnice na Carini.

Istorija užičkog zdravstva počinje u zgradi u Nemanjinoj ulicu, dugo je odolevala vremenu. Polovinom 19 veka u ovoj zgradi je Jevrejin Vinko Štaler držao meanu. Sve do 1853. godine, umesto meane otvorena prva užička bolnica. Otvaranje bolnice pomogao je sa 50 cesarskih dukata Hadži Sava Trifunović , sveštenik iz Stapara. Pored lekara koji je nedeljno dolazio iz prestonice prvo bolničko osoblje su bili mehandžija i njegova žena. Bolnica u Krčagovu je otvorena je krajem 1924. godine.

U montažnoj zgradi prvi Dom zdravlja
U montažnoj zgradi prvi Dom zdravlja

Tu nekad prekoputa “Sokolane” 1932. godine izgrađena je montažna zgrada po sistemu Deker . U njoj je smeštena preteča Doma zdravlja, Ambulanta za sprečavanje kožnih i veneričnih bolesti. Počela je da radi 1923. godine. Kasnije je ovaj montažni objekat pretvoren u Zavod za zaštitu zdravlja. Građani su ga nazvali “higijenskim zavodom “.

Prizemna zgrada na keju u Omladinskoj ulici u kojoj je bio smešten Dom zdravlja
Prizemna zgrada na keju u Omladinskoj ulici u kojoj je bio smešten Dom zdravlja

 

Odmah nakon rata 1948 godine, obnovljen je Dom narodnog zdravlja, dok je sa zadatkom za suzbijanja zaraznih bolesti formiran Higijenski zavod. Posle rata Dom Zdravlja je radio je u prizemnoj zgradi u Omladinskoj ulici. Prvi upravnik Doma zdravlja bio je doktor Simeon Novicki. U blizini tadašnjeg Doma Zdravlja izgrađena je zgrada Dečijeg dispanzera.

Užički Dom zdravlja danas
Užički Dom zdravlja danas

Od 1967. Godine Dom zdravlja počinje da radi u novoj zgradi koja je napravljena na mestu nekadašnje kafane “Top”. U okviru novog Doma zdravlja radi Antituberkolozni dispanzer osnovan 1946. godine. Zatim I Centar za majku i dete koji od 1986. radi u novoj zgradi, u Kosovskoj ulici. Ispred ove zgrade je postavljena bronzana skulptura majke koja u naručju drži dete rad užičkog vajara Branka Tijanića. Od 1990. Dom Zdravlja radi u sastavu užičkog Zdarvstvenog centra