VOJSKOVOĐE I RATNICI

Naši preci su se junački borili vekovima protiv zavojevača i često bili centar otpora, tako da su Ere slobodu širili i oslobođenje donosili po celom poluostrvu

Ršumović V. Ljubomir

Posle učešća u drinskim i kolubarskim operacijama prešao je dug put preko Albanije, Krfa, Alžira i Tunisa, ali je na vreme stigao na Solunski front.

Zaharić I. Čedomir

Unuk čuvenog i umnog kremanskog sveštenika Zaharija i sin užičkog trgovca Ilije, Čedomir Zaharić, učitelj, ratnik i senator užičkog kraja, rodio se u Užicu 1885. godine.

Smiljanić A. Jovan

Potpuno priseban, izvlačio je svoje teško ranjene ratnike sa položaja, posebno svoja četiri najteže ranjena druga, spašavajući ih od očigledne smrti.

Narodni heroj iz Karana pokraj Užica

Pridružio se partizanima na početku rata u Jugoslaviji 1941. godine. Istakao se hrabrošću i heroizmom. Zbog svojih akcija u ratu proglašen je narodnim herojem 27. novembra 1953. godine.

Najdraže priznanje

Kao da se u prohladnoj oktobarskoj noći gromovi sručiše na neprijateljske položaje.

Zarobili četu Bugara

Zahtevam da se moja reč poštuje, u protivnom možete ih streljati jedino pucajući kroz mene.

Jablanički tobdžija

Kad vide gde granata pade i osmotri okolinu, naredi prinosiocu municije da otrči i koracima izmeri rastojanje između dva obližnja telefonska stuba.

Bombaš iz Burađe

A za čim nas dvojica ima da žalimo. Ti sluga, a ja puka sirotinja, velika šteta i ako poginemo.

Uništena mladost i lepota

Gospodo, vama veliko hvala na pažnji i trudu, ali nogu mi nemojte seći. Ja u moju Čajetinu želim da uđem kao normalan čovek i junak, a ne kao bogalj.

Podvig na Šumovitoj kosi

Gospodine majore, vaše je da mi postavite zadatak, a ja odlučujem kojim ću putem otići u smrt.