Kako je neznani junak postao znani

3438

Užički spomenik neznanom Junaku nalazi se kraj puta Carina – Sarića Osoje. Posle Drugog svetskog rata, tu je bio pravougaonik ograđen drvenom ogradicom. Na sredini toga ograđenog prostora bio je poboden kočić sa drvenom zvezdom petokrakom, ništa tu nije bilo zapisano. Većina Užičana je mislila da je tu poginuo neko od partizanskih boraca… To mesto je nazvano „Spomenik neznanog junaka“. Pioniri su su nosili cveće i organizovano posećivali to mesto. Ustvari, to mesto je označavalo spomen vojnicima Vojske Kraljevine Jugoslavije, koji su 15. aprila 1941. godine, u borbi sa nemačkom vojskom izginuli braneći Užice.

Na Sarića Osoju uz spomenik izginulim braniocima Užica aprila 1941. postavljena je i ploča znanome junaku
Na Sarića Osoju uz spomenik izginulim braniocima Užica aprila 1941. postavljena je i ploča znanome junaku

U Aprilskom ratu Užice je bio jedan od retkih gradova u Kraljevini Jugoslaviji, gde nije bila istaknuta bela zastava, srpska vojska se suprostavila okupatoru, Osmoj tenkovskoj diviziji. Kada su prvi nemački tenkovi počeli da se spuštaju niz Sarića Osoje, iz zasede je skočio vojnik na prvi nemački tenk i ubacio bombu kroz otvor. Uništio je posadu i komande tenka. Mitraljez iz sledećeg nemačkog teka ga je pokosio posle par sekundi. Na mestu gde je neznani vojnik poginuo, a nemački vojnici ga sahranili, u toku 1974. godine je podignut je spomenik.

Pomen i polaganje venaca 15. aprila 2017.
Pomen i polaganje venaca 15. aprila 2017.

Sedamdeset godina od Aprilskog rata, 37 godina od obeležja Neznanom junaku, iz lista „Vesti“, koje su izašle 15. aprila 2011. se saznalo, da je nepoznati junak koji branio Užice od okupatora tu poginuo i sahranjen od strane Nemaca više nije nepoznat. Saznalo se da je to Miloje Zečević, kovač rodom iz sela Lipovca kod Topole, koji je preživeo u Prvom svetskom ratu golgotu preko Albanije. U toku Aprilskog rata je mobilisan i bio narednik Osme protivtenkovske baze Vojske Kraljevine Jugoslavije, koji je sa svojim jedinicom branio Užice.

U otkrivanju ko je neznani junak je pomogao sveštenik u penziji Dragomir Vidić, koji je bio prijatelj sa sveštenikom iz Šumadije, Radmilom Stefanovićem, koji mu je rekao da je neznani junak Miloje Zečević i da je on stric profesora dr Miodraga Zečevića, predsednika Republičkog odbora SUBNOR-a. Dr Zečević je proti Vidiću ispričao da je njegov stric 1941. mobilisan, kao komandir jedinice, na prilazu Užicu, branio podignute prepeke na putu i da je sa protivtenkovskom minom skočio na prvi tenk i uništio ga, ali da je izgubio život. Kasnije se sve saznalo, nemačke jedinice sa kojima su došli u sukob pripadale su Vermahtu, a ne SS jedinicama i posle osvajanja Užica vretili su se i sa vojničkim počastima sagranili hrabrog Zečevića. Tako je neznani junak postao znana, ali Užičani to mesto još uvek zovu „spomenik neznanom junaku“.

Spomen ploča sa imenima izginulih branioca Užica aprila 1941.
Spomen ploča sa imenima izginulih branioca Užica aprila 1941.

Podatak o smrti Milivoja Zečevića postoji u Spomenici izginulih u ratu od 1941 – 45, koju je užički istorijski arhiv objavio 1970, gde stoji da je prilikom ulaska nemačkih vojnika u Užice poginulo 118 vojnika i građana, jedan tenkist, a ostala su nepoznata još dva lica. Među poginulima je bilo i 5 žena.