Prepoznatljivo zlatiborsko jezero nekad i sad

3729
Tek završeno jezero na Zlatiboru sa kupalištem sa drvenim kabinama i zaleđeno jezero i Zlatiborci
Tek završeno jezero na Zlatiboru sa kupalištem sa drvenim kabinama i zaleđeno jezero i Zlatiborci

To pravougaono malo veštačko jezero na Zlatiboru, centar današnjeg turističkog gradskog naselja, izgradila je omladina iz Užica i sa Zlatibora 1947. godine. Projektovao ga je zlatiborsko čedo, akademik Miladin Pećinar, koji je rođen u Ljubišu.

Kupalište sa ozidanim objektima i kafanom "Jezero"
Kupalište sa ozidanim objektima i kafanom “Jezero”

Radosav Rile Bogdanović, istoričar u penziji: – “Bilo je to 1946 godine. Užički omladinci su učestvovali u pripremnim radovima za izgradnju veštačkog jezera na Zlatiboru. Na Zlatibor smo prevezeni kamionom. Bilo nas je oko stotinak, mahom užičkih gimnazijalaca. Bili smo smešteni u predratnom restoranu Švajcarija, dok smo hranu preuzimali u jednom susednom objektu, a obedovalo se napolju. Ta radna akcija bila nam je kao zagrevanje pred odlazak na izgradnju pruge Šamac – Sarajevo. Za sedam dana koliko smo boravili na Zlatiboru, glavni radni zadatak svakoga dana nam je bio kopanje zemlje, da bi se stvorio prostor koji bi mogla voda da ispuni. Zemlju koju smo kopali, odvozili su u drvenim kolicima i nasipali na prostoru današnjeg Kraljevog trga i Autobuske stanice. Jedna od pesama koju smo pevali te daleke 1947 glasila je : “Ašov, lopata, pijuk i kolica, to su alatke svakog omladinca” ili “Ide, nastupa, ne boji se rada Druga užička udarna brigada”.

Jezero sa objektima na kupalištu devedesetih
Jezero sa objektima na kupalištu devedesetih

Jezero je dugo je 150 m, široko 50, a puni ga planinski potok Obudovice. Leti je kupalište, moguća je vožnja čamcima i pedalinama, a zimi kad zaledi je klizalište. Celi taj deo Zlatibora koji je danas gradska četvrt je dobio ime po tom potoku koji je tuda tekao, a danas čini deo kanalizacije Zlatibora. Obudojevica je popularna zbog svojih skijaških staza. Nekada su tu bili prostrani pašnjaci, a danas soliteri i hoteli.

Jezero 2018.god.
Jezero 2018.god.

Prostor oko jezera je popločan tu je i centralni Kraljev trg ali i staze za šetnju, klupe za odmor i visoki borovi. U blizini jezera se nalaze tržni centar sa dosta prodavnica i restorana, pošta, pijaca autobuska stanica i mnogo toga još. Posle Drugog svetskog rata, u spomen strijeljanim partizanskim ranjenicima novembra i decembra 1941. godine, Kraljeva Voda dobija naziv Partizanske Vode. Sedamdesetih godina 20. vijeka se razvija, što nije prestala ni do danas. Krajem 20. veka, naziv Partizanske Vode promenjen je u Zlatibor, pa često dolazi do mešanja imena mesta i planine, posebno među turistima. Rastući i šireći se, Zlatibor se povezao sa Palisadom, koji je nekada bio odvojeno mesto.

Gradsko naselje "Zlatibor", četvrt "Obudojevica"
Gradsko naselje “Zlatibor”, četvrt “Obudojevica”
Jezero i centar Zlatibora nekada (foto dostavila Suzana Đurović)
Jezero i centar Zlatibora nekada (foto dostavila Suzana Đurović)