Ужичанин, новинар, светски путник Небојша Котлајић

303
Небојша Котлајић четврто четири у ОШ Душан Јерковић, лако га је познати
Небојша Котлајић четврто четири у ОШ Душан Јерковић, лако га је познати

„Још знам све ужичке улице, кривине, окуке. Гимназија и даље блиста у пуном сјају, трг је још место окупљања. Недавно сам некоме објашњавао шта је Кец бар, плажа, скалине… где смо ми проводили време. Ипак, некад се осетим као странац у свом граду, Ужичана које сам знао све је мање.“ Небојша Котлајић

Новинара РТС-а Небојшу Котлајића већина зна као спикера, новинара који у Јутарњем програму, Београдској хроници помаже грађанима да реше своје проблеме. Он је и светски путник, полигота, саговорник амбасадора, шеика… рекао је:
“Не сликам се сваки дан, сликам се онда када имам шта да кажем и када сам ту где ви нисте били.”

Небојша је рођен је у Ужицу 1967. године. Основну школу је завршио у ужичкој ОШ “Душан Јерковић” на “Липи”. Учитељица му је била Милица Јеверичић. Затим је ишао у ужичку Гимназију где је почео да се бави новинарством. О својим новинарским почетцима новинарки „Вести“, Ани Милошевић, је рекао:

Небојша Котлајић као спикер на РТС-у
Небојша Котлајић као спикер на РТС-у

“Све је почело у другој години гимназије, после великог општинског кроса. Јадранка Томановић и ја смо били у школској новинарско-репортерској секцији и имали податке о победницима у свим категоријама. Свратили смо до Радио Ужица, иако никада до тада нисмо били на радију, нити писали текст. Тамо нас је дочекао Раденко Вуксановић – Цицко, који је био дежурни. Најавили су нас, прочитали смо резултате, а онда су нам рекли да дођемо и наредне недеље. Касније сам водио емисију „Клуб 106“, коју је започео Горан Шмакић. Тако је почело, а трајало је до краја средње школе. Уследило је одслужење војног рока у Мостару, а у међувремену сам схватио да ми је потребан и факултет и себе преусмерио да то буде ФПН, новинарски смер.”

Студирао је на ФПН Журналистика, одсек Новинарство, а постдипломске студије завршио на New Mexico State University, одсек Investigative Journalism. Док је живео у Ужицу, укључивао се као извештач из Ужица радија Студио Б, па је почео да ради за њих. У то време се бавио и манекенством.

Небојша Котлајић у новије време
Небојша Котлајић у новије време

Објављен је конкурс РТС за емисију Београдска хроника на коме се пријавило 2000 кандидата, међу њима и Небојша. Са њих двеста је ушао у ужи избор, од којих је изабрано њих 10, они и данас раде а РТС-у. Седам дана по доласку у телевизију, почео је као спикер, радио је дневнике, први пут се појавио на телевизији 28. јуна 1990. године, на Видовдан:

“Када је Драга Јонаш чула како говорим, а ми Ужичани имамо тзв. „певајуће дужине“, рекла је: „Шта ја тебе да учим, ти треба нас да учиш како се говори“.

Од тада је прошло 28 година, Небојша је дуго радио у редакцији Јутарњег програма у деску, где сви раде све касније и у Београдској хроници. Са Миром Адањом Полак радио је од 1990. до 2000. године, сваког уторка. Почео је као спикер, а касније радио и рубрике. И дан данас, када год је нешто затегнуто и замршено у свету, она позове Небојшу да то објасни, да људи разумеју.

Котлајић светски путник, на Балију у Индонезији
Котлајић светски путник, на Балију у Индонезији

У новије време Небојша Котлајић је у спољно-политичкој редакцији РТС-а. Све емисије са далеких путовања емитују се осим на првом, другом и трећем каналу Јавног сервиса, и на РТС ПЛАНЕТИ, и свим новим платформама РТС-а. Коментаришући свој рад Небојша је рекао:

“Ми, Ужичани, са мало успемо да направимо највише. Извучемо се, испливамо на површину и успевамо да пристојно живимо. Док има хумора у народу, није замро дух, а овај град опстаје јер има духа. Лепа реч и пријатан разговор могу да отклоне многе проблеме.”