Manifestacije Sokolskog društva

1505

Pa da nastavim o Sokolani, uz veliku pomoć rada koji je tada mlađani Aleksandar Savić napisao 2008. god.

Zgrade "Sokolane" i teren ispred tokom sletske manifestacije
Zgrade “Sokolane” i teren ispred tokom sletske manifestacije

Od 1935. godine do prestanka rada 1941, Užički sokoli su organizovali mnoštvo sporskih i kulturnih skupova u Sokolani i na terenu ispred, kao i po Užicu dosta manifestacija i svečanosti. Na prvi dan Uskrsa u zgradi Sokolane održana je predstava “Ožalošćena porodica”, što je ujedno bilo prvo izvođenje ovog komada u Užicu. Posle predstave organizovana je i igranka. Iz saradnje sa IV Pešadijskim pukom “Stevan Nemanja”, veliki koncert održan je 17. novembra 1935. godine u sali Sokolskog doma. Na repertoaru je bila klasična muzika, Rosinijeva ‘Semiramida’, Pahorov ‘Slovenski svet’, “Hor kaluđera” od Vagnera itd. Popularnosti klasične muzike među omladinom doprineo je prvi koncert mladih ljubitelja klasične muzike održan u Sokolskom domu 11. oktobra 1936. godine, pod upravom nastavnika muzike Asparuha Nikolića.

Zgrade "Sokolane" i teren ispred tokom sletske manifestacije
Teren tokom sletske manifestacije

Iste godine organizovano je blagodarenje u Sabornoj crkvi, uz prisustvo civilnih i vojnih vlasti i predstavnika užičkih udruženja. Popodne je održana svečana sednica u Sokolani, a uveče je organizovan vojni defile i bakljada praćena vojnom muzikom. Organizovana su i dva kursa ove 1936: tečaj za načelnike i načelnice 7–12. oktobra i tehnički tečaj 1–20. novembra. Kao i prethodne godine, Sokolsko društvo je za Uskrs 1936. godine priredilo akademiju uz prisustvo mešovitog hora pevačkog društva “Zlatiborska vila”, čiji je istaknuti član bio Đorđe Draškić. Priredili su i koncert u Sokolani i 13. decembra iste godine, što svedoči o saradnji “Zlatiborske vile” i “Sokola”.

Zgrade "Sokolane" i teren ispred tokom sletske manifestacije
Teren tokom sletske manifestacije

Užički sokoli organizovali su slet 17. maja, na kome su učestvovale sve kategorije članstva, ali i predstavnici seoskih četa i vojske. Ulaznice za ovu manifestaciju iznosile su 5 za sedišta, odnosno 2 dinara za stajanje. Među najistaknutijim priredbama u ovoj godini bilo je obeležavanje tzv. „Petrove petoletke“, odnosno radnog obeležavanja rođendana prestolonaslednika Petra. Savez sokola kraljevine Jugoslavije propisivao je koje akcije Sokolska društva treba da se realizuju svake godine do punoletstva budućeg kralja Petra. Program petoletke trebalo je da se završi 6. septembra 1941. godine, na osamnaesti rođendan Petra II, ali do tada je Sokolska organizacija na prostoru Jugoslavije prestala da postoji.

Publika na sletu, obojio Zoran Domanović
Publika na sletu, obojio Zoran Domanović

Poslednja predratna manifestacija kod “Sokolane” dogodila se 27 marta 1941. godine. Užičani su se okupili ispred Komande vojnog okruga, tu kraj Saborne crkve. Crkva je bila prepuna, dim i plamen nad nekoliko stotina sveća, uzbuđeno se čita kraljeva proklamacija… Najviše Užičana se okupilo sa zastavama i kraljevskim portretima na platou ispred “Sokolane”, sa čijeg balkona vatreno govore: advokat Đorđe Draškić i Milija Jovičić i profesori Dragutin Prljević, Blagoje Živković i Stevo Pavlović.

Kolaž fotografija, govori Đorđe Draškić i ostale fotografije na kojoj se vidi i poslednja predratna manifestacija na platou Sokolane 27. marta 1941.
Kolaž fotografija, govori Đorđe Draškić i ostale fotografije na kojoj se vidi i poslednja predratna manifestacija na platou Sokolane 27. marta 1941.