Pričica koja se može dograđivati, o Užičanki Zorici

1954
Zorica Mijailović danas
Zorica Mijailović danas

Njen pradeda po majci Ljubici bio je Miloš Milošević, stari Užičanin sa Kamenog Korita, današnje Jakšićeve ulice. Zoričin deda po ocu Milanu bio je Petar Lajko, jedan od tri strana stručnjaka koji su gradili užičku Veliku branu. Radio je i na izgradnji prve užičke električne centrale i podizanju stubova i bandera za prenos električne enerigije, kao i prve užičke električne javne rasvete. Ostala je i fotografija Ilije Lazića na kojoj Petar Lajko sa radnicima nadzire podizanje betonskog stuba, tu u blizini kuće, gde je nekada bila opšte poznata poslastičarnica “Zora”. Petko je imao sina Milana, koji je oženio Miloševu unuku Ljubicu. Ljubica i Milan Lajko su dobili Zoricu.

Miloš Milošević, pradeda sa Kamenog korita
Miloš Milošević, pradeda sa Kamenog korita

Krajem šezdesetih godina, tada jedna od najlepših užičkih devojaka Zorica Lajko se zaljubila u poznatog užičkog mizičara Bora Mijailovića gitaristu, basistu, bubnjara i dobrog pevača. Bore je jedan od prvih užičkih rokera, radio je u štampariji i svirao u prvim užičkim bit a kasnije rok grupama, izdvojiću tri: “Ere”, “Vihore”, “Plave suze”…

Petar Lajko sa sinom Milanom
Petar Lajko sa sinom Milanom

Bore i Zorica Mijailović su u braku dobili ćerku Tatjanu i sina Aleksandra Sašu Mijailovića. Tatjana živi i radi u Novom Sadu u Matici srpskoj, inače je doktor književnosti i saradnik Užičke biblioteke arhiva, Učiteljskog fakulteta. Saša, iako talentovan za muziku, opredeliće se za fotografiju i televizijsku kameru. Bio je jedan od prvih kamermana na Užičkoj prvoj televiziji TV 5. Zatim je otišao u Beograd, gde je završio akademiju za kameru. Uz Duška Filipovića jedan je od dva Užičana kamermana, koji su završili Akademiju. Kada je radio na TV 5, kolege su ga iz milošte prozvali “Paga” od Paganini, jer su otkrili da je talentovan za muziku.

Podizanje stuba za prenos el. energije, na vrhu Petar Lajko
Podizanje stuba za prenos el. energije, na vrhu Petar Lajko

Mijailović su jedna fina užička porodica sa Kamenog korita, sigurno na ponos Užica, o kojoj treba više da se zna. Pozivam sve da dogradimo ovu užičanstvenu priču.

Ljubica i Milan Lajko
Ljubica i Milan Lajko
Bore Mijailović i Zorica Lajko
Bore Mijailović i Zorica Lajko
Zorica sa malim Sašom i Tatjanom
Zorica sa malim Sašom i Tatjanom